Cu sufletul la gură și cu bagajele la ușă. Așa așteptăm vacanța de vară, după aproape un an petrecut, în casă, cu școala online.
Vreau să-l duc pe Tudor cât mai departe de orașe, în locuri mai puțin turistice și aglomerate.
Vă las mai jos cinci cazări pe care le-am pus pe lista noastră de călătorii. Sunt în mijlocul naturii, unele dintre ele chiar în mijlocul sălbăticiei, și sunt locurile perfecte pentru liniște, relaxare și pentru încărcarea bateriilor.

1. Potcoava, județul Dâmbovița 

Raiul cailor, raiul turismului ecvestru îl găsiți La Potcoava. E un paradis verde, întins pe 2.4 hectare, pe coama unui deal, mărginit de păduri și cu o priveliște superbă spre munții Leaota.

Sursă: Potcoava

Ferma care găzduiește cele mai nobile animale se află în Runcu, județul Dâmbovița, și este o afacere de familie, pornită de la o pasiune comună: dragostea pentru cai.

Sursă: Potcoava
Sursă: Potcoava

Ajunși în mijlocul naturii, copiii nu vor avea cum să se plângă de plictiseală. Au la dispoziție suficient spațiu pentru alergat, dar și un loc de joacă bine echipat, inclusiv cu o mini tiroliană.  Cei interesați pot urma, evident, cursuri de echitație pe superbii cai din rasa Haflinger. Plimbări călare se pot face și pe dealuri, și pe  cărările pădurii.

Sursă: Potcoava

Vârsta acceptată pentru călărie pornește de la 4 ani, iar prețul este de 150 de lei/oră. Mai mult, cei mici se pot distra în trăsura trasă de cei mai simpatici ponei.

Sursă: Potcoava

Ferma de cai are și spații de cazare, 13 la număr. Toate camerele duble au mobilier din lemn lucrat manual și niciuna dintre ele nu este dotată cu TV. Găsiți, în schimb, momente numai bune de petrecut în natură, în mini zona de SPA, la saună, în jacuzzi sau în camera salină.

Sursă: Potcoava

Pachetele oferite sună atractiv. Pentru o persoană cazată într-o cameră dublă, prețul este de 750 de lei, pentru două nopți. Dar în preț aveți incluse: pensiune completă, o oră de drumeție călare, intrarea la SPA și 10% reducere la orice activitate de echitație luați separat. Suplimentul pentru copiii între 4 și 14 ani este de 215 lei, iar pentru cei peste 14 ani, 395 de lei, pentru cele două zile.

Sursă: Potcoava

Să vă zic, acum, și despre mâncare! Ziua începe cu un mic dejun sănătos, făcut doar din ingrediente locale. Mai mult, laptele servit este de la văcuțele celor de la Potcoava.

Sursă: Potcoava

Un mare plus îl au pentru că au meniuri adaptate, în funcție de cei care le calcă pragul. Astfel că dacă sunteți vegetarieni, vegani, ori aveți alergii/intoleranțe alimentare, veți avea la masă bucate adaptate cerințelor voastre.

Sursă: Potcoava
Sursa foto: Potcoava / Photo Credit: Coma Brothers

În meniu găsiți și berbecuț rumenit la proțap și cartofi copți direct în foc.

Sursă: Potcoava

De asemenea, puteți cumpăra cu încredere produsele din cămara lor: au zacuscă de casă, dulcețuri, siropuri felurite, din muguri de brad, flori de soc, ori păpădie și miere polifloră, de munte.

Sursă: Potcoava

A, și să nu uit! Întrebați de evenimentul Haidook Experience. Cei experimentați într-ale călăriei pot pleca două zile cu calul, pe munte, unde vor înnopta cu cortul, la o stână.

2. Cobor – ferma de biodiversitate, județul Brașov

 

Sursă: Cobor – Fermă de Biodiversitate
Sursă: Cobor – Fermă de Biodiversitate

Cobor – ferma de biodiversitate este un alt loc ce pare desprins de pe tărâmuri îndepărtate, unde totul s-a păstrat în armonie cu natura.

Sursă: Cobor – Fermă de Biodiversitate

Cuibărită printre dealurile Transilvaniei, în județul Brașov, ferma se-ntinde pe unele dintre ultimele pășuni rămase ecologice, în toată Europa.

Și-a deschis porțile în 2016, ca pensiune pentru cai și centru de reabilitare. Animalele au la dispoziție 20 de hectare pe care alerga și trăi în semi libertate.

Sursă: Cobor – Fermă de Biodiversitate

Răsfățate și bine crescute sunt și surele de stepă, vacile transilvănene, ce pot fi admirate în toată splendoarea lor.

Sursă: Cobor – Fermă de Biodiversitate
Ce puteți face aici

Aici, copiii se vor conecta cel mai bine cu natura. Vor putea face tururi ghidate ale fermei, pe jos sau cu căruța, vor putea să observe păsările sălbatice și vor putea lua parte la grădinărit, în ferma ecologică.

Sursă: Cobor – Fermă de Biodiversitate

Din program nu vor lipsi turele cu bicicleta, trekkingul, mersul pe sfoară, tir cu arcul ori plimbările cu poneii.

Sursă: Cobor – Fermă de Biodiversitate

De altfel, adulții se pot înscrie la tabere de fotografie ori de wilderness.

Ca experiență ce merită trăită este camparea pe dealuri. Se ajunge acolo cu o căruță cu coviltir, în care pot încăpea maximum 5 persoane. Prețul este de 250 de euro, dar se împarte la toți ocupanții. Aveți incluse prețul căruței, al căruțașului, caii, ghidul, cortul, sacul de dormit și izoprenul. Costurile alimentelor sunt de 20 de euro, pe zi, asta dacă nu vreți să veniți voi cu mâncare.

Sursă: Cobor – Fermă de Biodiversitate

Mare parte din mâncarea de la Cobor provine din ferma proprie, ecologică. Iar legumele sunt din soiuri vechi, românești, cu acel gust de altădată.

Sursă: Cobor – Fermă de Biodiversitate

Dacă nu vreți să stați cu cortul, vă puteți caza la fermă. O cameră dublă, cu mic dejun inclus, costă 40 de euro pe noapte. Locul este pet friendly.

Tot contracost puteți alege un tur botanic, unde veți putea studia flora spontană, sub îndrumarea unui ghid. Prețul este de 70 de euro, iar rezervările trebuie făcute cu 5 zile înainte.

3. Saciova Hills, județul Covasna

 

Sursă: Saciova Hills
Sursă: Saciova Hills

Pe cuvânt, mai în mijlocul naturii decât aici nici că se poate. Țineți minte Saciova Hills, pentru că proprietarii de aici au propriul loc parc cinegetic!

Sursă: Saciova Hills

Imaginați-vă doar cum e să vă începeți ziua cu o plimbare făcută la doi pași de cerbi și căprioare. Evident, totul se face în condiții de siguranță. Deocamdată, mistreții nu mai sunt, din cauza pestei porcine, dar cel mai probabil, parcul va fi repopulat.  Acest loc de vis este situat în Saciova, județul Covasna, la 45 de km de Brașov.

Gazdele vă pun la dispoziție și o trăsură, din care puteți admira toată frumusețea sălbatică a parcului cinegetic.

Sursă: Saciova Hills

Seara, după ce soarele apune peste Transilvania, puteți sta la un pahar de vorbă, în fața focului de tabără, și vă puteți caza într-una dintre camerele decorate cu elemente vânătorești. O noapte aici costă 383 de lei, preț listat pe Booking.

Sursă: Saciova Hills
Sursă: Saciova Hills

De pe masă nu vă vor lipsi specialitățile proaspete din vânat și păstrăv. Specificul bucătăriei este unguresc, bucatele fiind făcute din ngrediente de la producătorii locali.

4. Maggie`s Ranch, Râșnov

 

Sursă foto: Maggie`s Ranch

Resortul cu specific western, deținut de Maggie și Sorin, se află în Râșnov. Aici, pe pământ românesc, s-au împletit armonios cele două culturi: a noastră și a americanilor.

Sursă foto: Maggie`s Ranch

Restaurantul Maggie s Ranch este un Steak House generos care aduce pe mesele clienților cărnuri de calitate, preparate după rețete americane.

Sursă foto: Maggie`s Ranch
Sursă foto: Maggie`s Ranch

Găsiți coaste de porc cu sos de muștar ori caramelizate. burgeri, carne la grătar, mușchi de vită argentiniană, quesadilla, salată cu mușchi de vită, dar și supe, creveți ori plăcintă cu brânză sau cu mere.

Ce puteți face
Sursă foto: Maggie`s Ranch
Sursă foto: Maggie`s Ranch

Puteți merge cu bicicleta, juca tenis, baschet sau ping pong sau vă puteți relaxa în saună, în jacuzzi-ul exterior ori în piscina de afară, vara.

Ranch-ul are 17 spații de cazare, de la apartament VIP, până la camere Junior Suite. Toate poartă numele unui stat american, iar prețul este în funcție de camera aleasă, variind între 1.300 de lei pe noapte, la un apartament pentru 4 persoane, până la 395 de lei pe noapte, pentru un Junior Suite.
Sursă foto: Maggie`s Ranch
În preț aveți inclus accesul la saună, la jacuzzi și la piscină.
Ranch-ul dispune și de un teren de tenis, care poate fi folosit contracost. Puteți opta și pentru antrenor. Costă 200 de lei, pentru o oră și jumătate de instructaj în sportul alb.

5. Green Codru, județul Bihor

Ce ați zice de o grădină zoologică, între munți? Ei bine, ea există și se află-n munții Codru Moma, județul Bihor. Ideea îi aparține lui Viorel, proprietarul Green Codru, care a moștenit un teren imens de la părinți. Inițial, în zona care e protejată, a adus două lame Alpaca pe post de paznici ai proprietății întinse pe 10 hectare. Evident, la scurt timp, ele au ajuns atracția zonei și, inevitabil, parcul zoo s-a tot mărit.

Sursă foto: Green Codru

Aici e locul ideal unde să vii cu copiii. Căprioarele și cerbii, de pildă, sunt atât de prietenoase cu turiștii încât stau și la mângăiat.

Sursă foto: Green Codru 

În Zoo Green Codru cei mici pot admira și caprele de Camerun, porci mangalița, iepuri și păuni viu colorați, maiestuoși. Tot aici există și un loc de joacă pentru copii.

Sursă foto: Green Codru   
Cât costă intrarea la Zoo Codru

8 lei pentru copii, în preț fiind inclus și un bol cu hrană pentru animale, și 12 lei pentru adulți.

Luni, marți și miercuri este închis, iar în restul zilelor, programul este de la 9-19.

De reținut e că, timp de un an, orice animal de la Zoocodru poate fiu adoptat. Suma minimă este de 100 de lei, iar pentru persoanele juridice, de 300 de lei. Firește, animalul nu va pleca nicăieri, dar prin virarea banilor, “părinții adoptivi” ajută la creșterea și la ingrijirea lui.

La 3 kilometri de parcul Zoo, proprietarul a amenajat și un spațiu de cazare. O vilă cu două dormitoare, o baie, bucătărie utilată, zonă de luat masa și foișor cu grătar.

Sursă foto: Green Codru
Cât costă cazarea

Prețul este 450 de lei pe noapte, minimum două, în weekend. Green Codru se află la 60 de kilometri de Oradea.

.