Pizza, paste, înghețată… Cum poți să mănânci orice și să slăbești, în vacanță? Este întrebarea pe care mi-am pus-o de fiecare dată. Motivul? Am prea puține concedii trecute cu brio de proba cântarului și niciunul cu trup de sirenă, căci, deh, în vacanță simțim că avem voie orice. Iar la mine acel „orice”, la aproape 40 de ani și un copil, se depune!

Sursă: Capri / Arhivă personală

Știu că dietele pe care le țin de o viață sunt o capcană, nu o soluție pe termen lung. Faptul că mă abțin de la a mânca ce poftesc mă fustrează, făcându-mă, în timp, să „scap” la mâncare, iar greutatea mea să fie ca un yoyo, un „sus-jos” nesfârșit al kilogramelor. Dar, după un curs de psihonutriție și o diplomă de tehnician nutriționist, am învățat câteva trucuri pe care vreau să le împărtășesc cu tine:

Fă-ți toate poftele!
Sursa: Pexels.com

Imaginează-ți că ești în Italia, patria celor mai bune pizza, pasta e gelato italiano. Practic, te duci degeaba dacă nu mănânci bunătățile astea de la mama lor, de acasă! Așa că, lasă remușcările și fă-ți toate poftele! O meriți din plin! Ai voie! Fă-o, însă, conștient.

  • vrei paste? Ia-le! Dar alege-le pe cele integrale. Sunt pline de nutrienți și de carbohidrați cu eliberare prelungită. Adică, sațietate îndelungată. Cere-le într-o farfurie mai mică. Vizual, ți se vor părea mai multe decât în realitate și, crede-mă, nu le vei mânca pe toate.
  • ai da orice pentru o carbonara sau o porție de quattro formaggi, dar te macină gândul caloriilor? Dacă poftești la ele ca-n prima lună de sarcină, convinge-ți jumătatea sau pe unul dintre prieteni să-și comande. Apoi, ia de la el un sfert de porție și dă-i la schimb ce ți-ai luat tu – niște paste dietetice, cu mai puține sosuri ori brânzeturi grase.

    Sursa: Pexels.com

Același lucru se aplică la și pizza, și la gnocchi, pe care eu le ador! Evită mezelurile și grăsimile puse în abundență pe ele. Dacă simți că nu te poți abține, folosește varianta „un prieten” pe care ți-am dat-o mai sus.

Înghețată! A spus cineva „înghețată”?

Soarele te-a toropit.  E vară. E concediu. E timpul potrivit pentru o înghețată!

Sursa: Pixabay

Cumpăr-o! Las-o să ți se topească pe buze, să ți le-ndulcească. Alege un sortiment artizanal, care abundă în fructe și e sărac în zahăr. Cere-o la cupă, pentru că acel cornet vine cu un extra de calorii.

Peștele și fructele de mare bat orice friptură!

„Nicio masă fără pește” ar trebui să fie sloganul concediilor, la mare.

Sursa: Beca`s Kitchen

E bun, e proaspăt, e gata să-ți ajungă plin de gust și de nutrienți, în farfurie. Savurează-l, în tihnă, alături de o garnitură de orez ori legume și o salată generoasă, stropită din belșug cu lămâie. Nicole, nepoata mea, a găsit-o, se pare, pe cea mai mare din lume!

Sursă: Capri / Arhivă personală

Că tot veni vorba despre lămâi, folosește-le din plin. Sunt o armă prețioasă în lupta cu kilogramele. Vitalizează, regenerează și au calorii negative – adică organismul tău consumă mai multe calorii să le proceseze. Apropos, ai mâncat vreodată paste cu sos de lămâie? Sunt must-have-ul restaurantului de lux Da Paolino, din Capri, și sunt divine!

Sursa: Arhivă Personală
Umple-ți farfuria cu vârf 

Un alt truc util mi se pare cel cu umplutul farfuriei. Poate că nu știai, dar mai întâi „mâncăm” cu ochii. Dacă ești la all-inclusive, iar tentațiile sunt la tot pasul, ia-ți o farfurie mică și umple-o cu tot ce-ți poftește inima. Ideea e să pui câte puțin din toate și să alegi un singur fel pe care să-l mănânci până la capăt. O altă „păcăleală” demnă de reținut e că legumele ori salatele trebuie să fie mai generoase decât porțiile de mâncare.

Sursa: Pexels

Dacă iubești deserturile, începe-ți momentul dulce cu o cantitate zdravănă de fructe crude. Gustă o prăjitură cu cât mai puține creme din comerț.

Ce bem în concediu? 
Sursa: Pixabay

Alcoolul e inamicul siluetei. Evită cocktailurile pline de zahăr ori siropuri. Mai potrivit e un pahar cu vin. Iar în locul carbogazoaselor, optează pentru un smoothie vitaminizant și hrănitor.

Sfat: Profită de timpul liber și mergi cât mai mult pe jos. Instalează-ți pe telefon o aplicație care-ți măsoară pașii și caloriile, ca să știi în ce ape te scalzi, când vine timpul mesei.