Cum ne seduc marii retaileri să le intrăm în magazine

Ce strategii folosesc marile lanțuri de magazine
Turismul în supermarket e cea mai tare găselniță și cea mai eficientă strategie de marketing. Totul se bazează pe preferințele clienților și pe studii comportamentale, făcute de-o armată de oameni (între care și psihologi) focusată pe creșterea vânzărilor, așadar, a profitului. Așa a ajuns să se extindă, la nivel global, turismul în supermarket.
N-au inventat românii roata, doar că la la noi strategia funcționează de minune, mai ales că mulți încă am rămas cu frica din comunism: că nu ne-ajunge mâncarea.
Ca să ne facă turiști, printre rafturi, se “joacă”, mai întâi, cu nevoile noastre de bază. Poate că unii dintre voi nu-și dau seama, dar ca să ajungeți la … să zicem carne, lapte, ouă, făină, pâine, materiale de curățenie și băuturi va trebui să vă plimbați prin tot magazinul. Unul plin de tentații. “Și ce dacă, știu exact unde sunt produsele și mă duc glonț la ele”, ați putea spune.
Oare? Dar dacă, în magazine, suntem, de fapt, bombardați cu mesaje subliminale?
Coșuri mari și ușor de manevrat
Toate simțurile ne sunt stimulate
Auzul – Ați observat că-n magazinele în care se aude muzică vă petreceți mai mult timp? Într-un magazin din care nu se aude nimic în boxe, cumpărătorii tind să se concentreze mai bine și să plece mai repede cu ce și-au propus. Așadar, o altă strategie este folosirea muzicii. Vă dă o stare de bine, vă doriți să petreceți mai mult timp printre rafturi și, ați ghicit, o să cumpărați mai multe.
Văzul – Acesta este simțul cel mai intens speculat. Încă de la intrare vedem panourile care anunță reduceri, oferte de nerefuzat care-ți induc ideea că faci o afacere dacă ai să cumperi acel produs ACUM, nu când e la preț întreg.

Trucuri să cheltuiești cât trebuie
Vă spun, din capul locului, că încerc să mă țin de ele, dar încă nu-mi iese. O fi ca atunci când m-am lăsat de fumat, o fi mai greu la început, important e să nu mă las. Deci:
- Lista de cumpărături – trebuie să fie sfântă. Se face de-acasă, după inspecția în frigider, dulapuri, cămară. La magazin, să vă țineți și cu dinții de ea, indiferent de ispite.
- Coșul de cumpărături – găsiți un coș adaptat listei. Iar dacă vă propuneți să intrați doar pentru 3 produse, NU luați coș de cumpărături. Propriile brațe nu vă vor lăsa, apoi, să vă ușurați porfofelul.
- Banii – trăim în vremuri în care suntem îndemnați să folosim cardul. Eu aș zice că, dacă vrem cumpărături chibzuite, mai bine intrați cu bani ficși, în magazin.
- Copiii – de preferat e să îi lăsați acasă, dacă știți că opun rezistență la explicații. Mai mereu le trebuie ceva și insistă până când cedați. Sau, fără să știți, vă strecoară-n coș o ciocolată.
- Mâncatul – Știu, la cumpărături mergem să luăm de mâncare, dar ideal ar fi să NU mergem cu burta goală. Pentru că o să vedem, o să mirosim, o să ne dorim de două ori mai multe produse decât voiam să luăm.