Prietenia mea cu laptele de măgăriță a început pe când Tudor avea aproape 3 ani. Și prima tuse din viața lui.

Sursa : Modern Farmer

Mai întâi, am citit mult despre el, dar au trecut luni bune până să și comand. Mă gândeam “Cum ar putea un lapte, scump ca aurul, să ia boala cu mâna, în doar câteva zile?” Dar da, m-am covins: laptele CRUD de măgăriță chiar face minuni.

Sursa : Arhivă personală

Iar în cazul nostru, a înlocuit orice medicament. Am văzut efectele benefice la Tudor, la mine, dar și la mama mea.

Ea are o sensibilitate pulmonară și, din cauza multiplelor alergii, lista tratamentelor pe care le poate lua e… spre zero. Fiecare răceală se transforma într-o tuse chinuitoare, întinsă pe nopți întregi. Beneficiul principal al laptelui de măgăriță l-a văzut de pe o zi pe alta, deși, inițial, cu greu s-a lăsat convinsă să-l bea.

Sursa : Arhivă personală
Laptele de măgăriță, aur pentru sănătate

Până să vă înșir câte beneficii are acest lapte miraculos, vreau să vă spun că eficiența lui este dovedită științific. Pe cel mai mare portal medical, din lume, e plin de studii care-i certifică valoarea în susținerea sistemului imunitar, dar și ajutorul de necontestat, în cazul celor cu afecțiuni alergice (cazul lui Tudor) ori respiratorii. Laptele de măgăriță e aur pentru sănătate. Iată de ce:

 • conține 4 tipuri de antibiotice naturale, care se mai găsesc doar în laptele matern! Conține lizozimă, lactoperioxidază, lactoferină și imunoglobulină
 • fiind atât de apropiat laptelui de mamă este un substitut perfect al formulelor de lapte praf
 • previne infecțiile gastrointestinale
 • întărește sistemul imunitar
 • e sănătos pentru inimă și creier, fiind bogat în omega 3 și omega 6, acizi grași esențiali, pe care îi găsim în uleiul de pește
 • reface microbiomul, adică flora intenstinala, pe care o populează cu bacterii benefice.
 • ameliorează cu succes orice tip de tuse, inclusiv cea măgărească
 • ameliorează astmul
 • este excelent în dieta copiilor care au alergie la proteina laptelui de vacă, alergii încrucișate ori alergii multiple
 • vindecă pielea atopică
 • este bogat în calciu, conține de 46 de ori mai multă vitamina C decât laptele de vacă și de patru ori mai mult fier
 • încetinește efectele îmbătrânirii. Nu degeaba Cleopatra își făcea baie într-un astfel de lapte
 • scade colesterolul, reglează tensiunea, întărește oasele și dinții
 • reduce efectele sindromului premenstrual și ale menopauzei.
Ferma Măgărițelor, devenită una cu tradiție

Zilele trecute, l-am dus pe Tudor la Ferma Măgărițelor din Mierlău, județul Bihor, să vadă cu ochii lui de unde-i vine porția de sănătate curată. Bonusul întregii experiențe a fost să călărească unul dintre măgăruși.

Sursa : Arhivă personală
Sursa : Arhivă personală

Ferma are 200 de măgari, toți frumoși, inteligenți și sociabili. Fiecare are rolul său în turmă, însă cele mai de preț sunt măgărițele care dau lapte Premium –  adică acela muls în perioada primară a lactației. E bogat în minerale, vitamine și bacterii benefice corpului nostru.

Fiind un aliment sigur, laptele de măgăriță se consumă crud. Este pur, proaspăt și de cea mai bună calitate.

Sursa : Arhivă personală

Animalele sunt hrănite natural, având la dispoziție hectare întregi de iarbă grasă și gustoasă, întinse pe dealuri și pe o bucată de pădure, locul unde măgarii se adăpostesc de arșița verii.

Sursa : Arhivă personală

Pe plaiurile noastre, afacerea cu cel mai scump lapte din lume a fost pusă pe picioare de doi frați cu viziune. Primul a fost Cristi, care a auzit, întâmplător, că laptele – minune este la mare căutare în Europa.

Sursa : Arhivă personală
Sursa : Arhivă personală

A pornit totul cu o investiție de 200 de euro, prețul plătit pentru Roxi, măgărița care a pus baza fermei. Deși neîncrezător la început, Cosmin a mers pe mâna fratelui. Și bine a făcut, pentru că, la scurt timp, ferma din Mierlău a ajuns să fie cunoscută și apreciată în toată țara.

140 de lei, prețul unui litru de lapte

Un litru de lapte Premium, adică cel obținut la începutul lactației, costă 140 de lei. Laptele muls în următoarea fază costă 50 de lei, jumătatea de litru sau 35 de lei, 330 de ml. Cu siguranță vi se par mari prețurile, dar sunt justificate! Măgărița dă rar lapte. Și puțin. În jur 20 de litri pe lună, cam cât dă o vacă într-o singură zi. Iar perioada de lactație este de doar 5 – 6 luni, pe an. Laptele se bea cu moderație, nu mai mult de 50 de ml pe zi. Antreprenorii, dar și medicii, recomandă curele de cel puțin o lună pe an, pentru întărirea imunității.

Pentru că se vinde crud, luați în calcul și termenul de valabilitate: 8 zile.

Cosmetice naturale, din lapte de măgăriță

Cei doi frați antreprenori vor să se extindă și să intre pe linia produselor de îngrijire. Au în plan săpunurile pe bază de lapte de măgăriță, dar și cremele.

Brânza din lapte de măgăriță, cea mai scumpă din lume

Știați că cea mai scumpă brânză din lume se obține din lapte de măgăriță? Costă 1.000 de euro, kilogramul, iar în el intră 25 de litri de lapte! În ciuda prețului exorbitant, pe piețele din Italia, Serbia și Rusia se vinde foarte bine!