Știți cum l-am convins pe Tudor să mănânce aronia, căci despre ea este vorba? Se întâmpla în urmă cu 3 ani, când am profitat de pasiunea lui pentru Univers, planete și astronauți și i-am spus că aceste fructe, mici și ușor astringente, sunt hrana cosmonauților. Și nu l-am mințit cu absolut nimic. Cosmonauții ruși chiar sunt cei care o mâncau.
Fructele sunt o mină de aur pentru corpul nostru. Ne furnizează cantități optime de antioxidanți și chiar aproape 100% din doza zilnică recomandată de fier. Sună bine, nu?
Povestea Aronia Charlottenburg
Despre multitudinea de beneficii a aroniei, sau scorușul negru, a aflat și antreprenorul Cristian Țărcuș. I-a atras atenția în timpul facultății de Medicină, unde studia nutriția.
Acum, are 15 hectare roditoare, toate certificate ecologic. Iar tot ce culege, de pe cultura de nișă, transformă-n sucuri, pudre, fructe deshidratate și gemuri. Fără zahăr adăugat, fără aditivi, fără coloranți, doar cu ce a lăsat natura.
A ales Charlottenburg-ul românesc drept pământ-mamă pentru puii de arbuști originari din America de Nord. Satul, din județul Timiș, este singurul așezat circular, la noi țară. Forma lui rotundă, unică, dar și faptul că aici se află și cel mai mare domeniu de vânătoare din România, i-a făcut pe cei din Ministerul Culturii să-l declare monument istoric.
Prima plantație a înființat-o în urmă cu 7 ani. De-atunci, cultura de nișă a tot crescut, prin munca zilnică a lui Cristian, masterand, acum, în nutriție clinică, dar și șofer de tractor.
Sprijin pentru alți producători locali
Tânărul vrea să le întindă o mână de ajutor și altor producători locali. A depus un proiect de fonduri de 1 milion de euro, cu care vrea să-și ridice o fabrică de procesare a fructelor. Cei care cultivă aronia vor putea să-și prelucreze recolta acolo, cu condiția ca și ei să fie certificați ecologic.
Sucul de aronia, picătura de sănătate
Sucul natural, din care se beau DOAR 100 de ml, zilnic, e obținut prin presare la rece, ca toate proprietățile să fie păstrate. Supranumit și “cel mai sănătos fruct de pe pământ”, aronia conține cele mai importante vitamine și minerale: A, B, C, K, P și Q, magneziu, calciu, fier, mangan și potasiu. Iar toate sunt piatra de temelie a unui sistem imunitar solid. Totodată, abundă în antioxidanți, polifenoli și antocionine – așadar, fructul scade glicemia, este detoxifiant și scade stresul oxidativ al creierului.
Datorită cantității crescute de acid chinic, aronia ajută la prevenirea și tratarea infecțiilor urinare.
Mai mult, studiile arată că sucul de aronia reduce stresul, depresia și anxietatea.
Sunt suficiente câteva înghițituri, pe zi, ca să-ți aduci calmul în cea mai stresantă zi, spune antreprenorul.
Aronia este ideală și atunci când vă simțiți epuizați, fără vlagă, semn că ați putea avea un deficit de vitamina B. La fel de bună e și la oxigenarea mușchilor, la diminuarea febrei musculare și la reducerea grăsimii de pe abdomen, datorită polifenolilor. Așadar, contribuie și la combaterea obezității!
Vitamina K
În cazul copiilor, vitamina K contribie la dezvoltarea sănătoasă a dinților și a oaselor, prin reglarea calciului din corp. La fel de utilă le este și femeilor aflate la menopauză, prin reducerea riscului de osteoporoză. Mai mult, contribuie considerabil și la prevenirea bolii Alzheimer.
Vitamina P
Vitamina P, în schimb, este cea care menține sănătatea vaselor de sânge. Tot ea este cea care poate preveni cataracta, ameliorează alergiile, reduce inflamația, luptă împotriva hipertensiunii arteriale, sclerozei și tumorilor (vezi studiul de la final).
Un deficit al ei se poate traduce printr-un organism mai predispus diabetului, hepatitei și nefritei. Vestea bună e că, dintre toate fructele, cele de aronia conțin cea mai mare cantitate de vitamina P.
La fel de sănătoasă este și pudra de aronia, care conține și 70% fibre!
Aronia deshidratată
Aceiași nutrienți îi găsiți și-n fructele uscate. Noi le lăsăm la hidratat peste noapte, ca să le trezim enzimele. Dimineața, luăm câte o lingură din ele, fie simple, după micul dejun, fie amestecate cu iaurt ori terci de ovăz. Pe site-ul lor găsiți și mai multe rețete, aici și aici , care includ aronia.
De reținut e că cele mai bune rezultate apar după o cură de minimum 3 luni.
Studii care atestă eficiența aroniei găsiți mai jos:
- despre cancerul de colon
- despre prevenirea bolilor cronice, cum cele cardiovasculare, tulburările de metabolism și diabet
Sursă foto main : Aronia Charlottenburg