În Șinteul răsfirat fără grabă pe culmile munților Șes, am descoperit, cu multă plăcere, Huta Slavia – inima celei mai mari comunități slovace, de la noi din țară.

Sursa : Ana Turda
Sursa : Arhivă personală

Pornit de la ideea unui simplu popas pentru gurile flămânde ale celor care străbat Bihorul, cu timpul, Huta Slavia s-a transformat într-un restaurant emblematic pentru întreg ținutul.

Sursa : Ana Turda
Preparate tradiționale, cu ingrediente locale

Plăcinte calde, găluște, burgeri cu carne de bizon, fripturi aburinde de porc, pui sau vită, pâine rumenă, slănină de casă și câte și mai câte. Întreg meniul e o filă din istoria culinară a slovacilor, în bucătăria cărora predomină cartoful. Considerat în alte părți “mâncarea săracului”, la ei a fost ridicat la rang de nobil. Gătit curat, după rețete vechi, l-am găsit în mai toate preparatele.

Ce vă recomand din bucătăria slovacă

Că tot că spuneam de cartofi, Polesneak este prima recomandare: e o plăcintă tradițională care se servește cu lapte bătut, rece. De pus pe listă sunt și kolacki, niște cartofi feliați și puși pe grătar alături de ceapă și slănină untoasă. Pe nerăsuflate am mâncat supa de cocoș, apoi, am gustat un pic din burgerul de bizon și un pic din platoul plin cu găluște cu brânză, cartofi, varză murată, dar și din plăcinta cu pui.

Sursa : Restaurant Huta Slavia
Sursa : Restaurant Huta Slavia
Sursa : Restaurant Huta Slavia

Câte un pic, am spus, pentru că am vrut să mă păstrez pentru dulcele de la final: o cupă imensă plină cu piure de castane și asortată de minune cu frișcă făcută în casă. Din desertul lui Tudor am gustat colțunașii cu magiun, cu nuci rumenite și unși cu miere. Tare buni!

Bere tradițională și pălincă din cireșe sălbatice

Slovacii sunt mari băutori de bere. La Huta găsiți Zlaty Bazant. Este numărul 1 în Slovacia și are 12% alcool, fiind una dintre cele mai tari, din lume. Înainte de masă, încercați și pălinca de cireșe sălbatice.

Faima locului a fost adusă nu doar de bucatele gustoase, dar și de faptul că tradiția încă e păstrată vie.

Moara de apă, veche de un secol

Moara de apă este un muzeu, în aer liber. Merită să o vizitați și să vedeți cum macină. Deși e veche de un secol, încă transformă-n făină boabele galbene ca aurul.

Sursa : Arhivă personală
Sursa : Ana Turda

Batoza, mașina agricolă, are acum plite încinse, pe care sunt perpelite felii de pâine proaspătă cu slană picurată.

Sursa : Restaurant Huta Slavia
Friptura de bizon, specialitate locală

Vă spuneam, mai sus, despre burgerul din carne de bizon. Sunt puține locuri, la noi, unde poți mânca o astfel de carne. Iar Huta Slavia este unul dintre ele. Delicatesa fragedă și slabă este atât de apreciată, încât a detronat vita de Angus.

Sursa : Restaurant Huta Slavia

Carnea provine din Salonta, unde e cea mai mare fermă de bizoni din Europa. Proprietarul este același cu al restaurantului din Șinteu: Miroslav Iabloncsik, consul onorific al Slovaciei, în România. Pentru Huta Slavia și-a dorit să fie mai mult decât un simplu popas. Și a reușit!

Miroslav Iabloncsik, consul onorific al Slovaciei, în România

Aflat în mijlocul naturii, locul are de toate: verdeață, lac cu păstrăvi, mini fermă pentru copii, loc de joacă, șezlonguri și hamace.

Sursa : Arhivă personală
Sursa : Arhivă personală
Sursa : Arhivă personală

Totul a fost atât de plăcut încât ” ne oprim doar să mâncăm” s-a transformat într-o plimbare de câteva ore. Ah, vreau să vă mai spun ceva. Când o să întrebați de toaletă, să nu fiți surprinși: se află într-o casă tradițională, atât de frumos restaurată, și care arată așa:

Sursă: Arhivă personală

 

 

 

Sursă foto main: Ana Turda