Pentru toți copiii urbani, pentru toți părinții care vor să le insufle celor mici dragostea de joacă în natură și în preajma animalelor, am selectat câteva locuri bune de stat în aer liber, departe de freamătul orașelor.
FarmPark Solacolu, județul Călărași
La 50 de minute de centrul capitalei, în județul Călărași, se află FarmPark Solacolu, o oază de relaxare și de voie bună alături de prietenii fermei.




Aici găsiți cai, ponei, măgari, oi, lame alpaca, struți, iepuri, găini și curcani, toți bine crescuți și dornici de compania oamenilor mari și mici.
Proprietarii încurajează joaca în natură și interacțiunea cu cei mai drăgălași și blânzi cai din rasa Tinker. Aceștia, dar și poneii se pot călări.

La locul de joacă au tiroliană, fortăreață cu 5 puncte de observare, leagăne și un trenuleț cu locomotivă, cu tot cu două vagoane.


E bine să știți că lunea și marțea ferma este închisă, dar vă rămân toate celelalte zile ale săptămânii.
Intrarea costă 15 lei, pentru adulți, 10 lei pentru copii, iar cei sub doi ani au accesul gratuit. Și plimbările în șa sau în trăsură sunt contracost. 10 minute cu poneiul vă costă 20 de lei, iar pentru un cal, veți plăti cu 5 lei în plus. Plimbarea cu trăsura costă 200 de lei, dar suma se împarte la toți ocupanții ei.
În apropiere există spații de cazare, mai exact 8 căsuțe ideale pentru familiile cu copii și împătimiții pescuitului pe baltă.
Ograda Bunicilor – Conțești, județul Dâmbovița


Dacă vă de dor de-o porție de “țară”, la aer curat și cu spațiu berechet de lăsat la alergat copiii, dați o fugă până-n Ograda Bunicilor. E în Conțești, județul Dâmbovița, iar atracția locului e mini ferma.

Copiii se pot juca în voie cu animalele și cu păsările de curte. Au ponei, cai, oi capre, măgari, iepurași, păuni, găini și rațe moțate, numai bune de fotografiat.


Dacă nu vor să stea la locul de joacă, cei mici pot încerca traseul de echilibru, pot călări poneii sau pot face o plimbare cu trăsura. În tot acest timp, părinții pot lenevi la umbra pomilor sau pot face o baie de soare, întinși pe șezlongurile comode.

Locația are și un restaurant, dar și o zonă de grătare. În caz că se-ntorc ploile supărătoare, există loc suficient înăuntru, ca să vă adăpostiți.
Intrarea costă 10 lei, iar copiii până-n doi ani au accesul gratuit.
La Arțar – Conțești, județul Dâmbovița

Tot în Conțești, găsiți La Arțar, un loc superb. care mie mi s-a lipit de suflet. Am fost acolo în toate anotimpurile și vă spun cu mâna pe inimă că este absolut minunat.



Florentina are grijă până la cel mai mic detaliu ca oaspeții ei să fie bine primiți. Pentru cei mici face tot soiul de ateliere care să le pună la lucru imaginația ori la treabă îndemânarea. Are ateliere de bucătărit, de modelaj, de bricolaj, fel de fel de jocuri care să-i țină atenți și interactivi, organizează trekking prin pădure, concusr de tras cu sfoara sau întreceri cu sacul ori cu roaba.


Cele câteva mii de metri pătrați de grădină sunt suficiente copiilor dorniti să alerge în natură. Curtea mare, străjuită de uriașii arțari, e străbătută de un fir de apă și are și un iaz, cu un pod peste el.

Pe timpul verii, organizează tabere, potrivite copiilor între 5 și 14 ani. Următoarea este tabăra de teatru, ce va avea loc între 5 și 9 iulie.

Copiii vor face cursuri de actorie, trekking în pădure, atelier de bucătar, yoga, pescuit, vizită la stupină, atelier de meșteșugărit, dans, iar seara se vor strânge în jurul focului de tabără. Costul este de 1,099 de lei și include, cazare, 3 mese principale și două gustări.


La Arțar are și restaurant, însă meniul este unul prestabilit și include ciorbă, felul doi și un desert de casă.
Tot La Arțar puteți veni și cu rulota ori cu cortul, pentru că există un loc special amenajat pentru campare. Locul poate găzdui și evenimente mari sau mici, de la nunți, până la petreceri aniversare/tematice pentru cei mici.
Grădina Rustică, Conțești, județul Dâmbovița
Partea asta a județului Dâmbovița e o pepinieră a locurilor de joacă în natură. Nu departe de cele două de mai sus se află Grădina Rustică (despre care am mai scris AICI), o altă locație dragă nouă.

Mirela ține ateliere pentru copii, iar vara aceasta, împreună cu Oana Bernecher de la Hai afară, hai la joacă organizează tabăra de zi Exploratorii Naturii, care include transportul, mesele, vizită la fermă, plimbare cu căruța, o multitudine de jocuri și tradiționalul foc de tabără.
De asemenea, întreg spațiul poate fi închiriat pentru evenimente. Noi l-am închiriat acum 3 ani, de ziua lui Tudor, și ce mi-a plăcut cel mai mult este că se organizează și vizite la ferma de lângă Grădina Rustică, fie pe jos, fie cu căruța, ultima variantă fiind cea aleasă de noi.