Vrei plaje spectaculoase așezate la poalele munților și bărci colorate, care plutesc pe ape azurii? Vrei să guști tzatziki sau pește proaspăt, stropit cu aurul grecesc stors din cele mai proaspete măsline?

Sursa: Lefkatas

Vrei să simți parfumul dulce al portocalilor și al leandrilor? Sau ca briza să-ți domolească pielea înfierbântată de soare? Atunci, trebuie să vizitezi Lefkada, Caraibele Greciei!

Noi ne-am îndrăgostit iremediabil de această insulă, pe care am petrecut 10 zile fabuloase. 

Drumul, de 1.100 de km,  l-am făcut din două bucăți. Cei aproape 700 de kilometri până în Salonic, unde am înnoptat, au trecut rapid. Tudor a avut măsuță de voiaj, pe care a colorat, iar dacă se plictisea, fie făceam un popas, fie inventam jocuri. Deci, zero plictiseală. A doua zi am ajuns la destinație.

Dintre insulele ionice, acest mic Paradis este cel de-al patrulea ca mărime. Aici găsiți de toate: de la distracție de noapte, în partea de est, până la renumitele plaje sălbatice, situate în vest.

Gialos Beach

E clar că atunci când natura a pictat apele cînconjoară insula, ea și-a folosit cele mai spectaculoase culori: turcoaz, azuriu, albastru intens – toate par amestecate cu pensula, ca-ntr-un tablou divin.

Cazarea, care ne-a costat în jur de 450 de lei, pe noapte, (scumpă, pentru ca am rezervat concediul cu câteva zile înainte de plecare) am ales-o la Ble on Blue, lângă Gialos Beach. Am avut și piscină, ceea ce s-a dovedit a fi o alegere bună pentru copil.

Sursa: Ble on Blue
Sursa: Ble on Blue

E bine să știți că accesul la plajă se face doar cu mașina. Nisipul lipsește, dar copiii au ce face. Cu pietrele mici, Tudor a construit oameni și baraje, iar pietrele mari le-a transformat în ouă de dinozaur.

 

Ca restaurant, am ales Lefkatas, din Athani. Vi-l recomand! Noi am încercat tot ce aveau în meniu și mâncarea a fost la superlativ.

Sursa: Lefkatas

Cea mai mare notă de plată a fost de 55 de euro, pentru 3 persoane, cu tot cu desert. Adică mai mult decât decent. Încercați și vinul local.

Porto Katsiki

Auzisem despre Porto Katsiki, dar vă spun sincer, când l-am văzut de sus… am plâns. E perla insulei. Culoarea apei, marea înspumată și pietrele albe ca zăpada m-au lăsat fără cuvinte. 

Și aici, copiii au ce face. Pentru că sunt valuri mari, se vor distra ca-n cel mai tare Aqua Park.

Șezlongul e destul de scump, 10 euro. E bine să aveți la voi băuturi, pentru că barurile sunt sus, iar angajații care preiau comenzile fac ceva pe drum.

Se spune că acesta este locul de unde se vede cel mai spectaculos apus din Lekfada. Și pe bună dreptate! Când soarele se lasă în mare, ultimele raze inundă stânca plajei în cel mai cald portocaliu.

Opriți și la terasele cu panoramă din zonă. Priveliștea e uluitoare.

Milos Beach

Milos Beach e un alt loc de pus în bagajul cu amintiri. Accesul se face fie cu barca, fie pe jos. Noi am ales ultima variantă.

După vreo 40 de minute de urcat pe munte, prin pădure, am dat cu ochii de mare. Sincer, n-am coborât până la ea, pentru că ne-ar fi apucat noaptea, așa că am admirat-o doar de la înălțime.

Satul tradițional, de care aparține plaja, merită vizitat.

Kathisma Beach

Este, poate, cea mai comercială insulă din partea de vest. Plaja e lată și împânzită de taverne pline cu turiști.

 Agios Nikitas

Și Agios Nikitas m-a impresionat. Are o plajă mică, îngustă, dar compensează prin frumusețea micului sat pescăresc.

VASILIKI

În sud, de cum cobori cocoașele insulei, dai cu ochii de Vasiliki, renumit pentru sporturile acvatice. Stațiunea – port vibrează a tinerețe. Străzile sunt animate, iar terasele, pline cu pisici.

Noi ne-am împrietenit cu Vasilică, cel mai obraznic și mai hoț dintre motani.

Mikros Gialos

Urcați, apoi, înspre est. Mikros Gialos e un golf cu ape verzi ca smaraldul și liniștite precum lacul. Stațiunea cochetă își întâmpină turiștii cu mâncăruri tradiționale și cu grădini luxuriante.

De mâncăruri bune și priveliști pe măsură am avut parte și în tavernele de pe malul apelor care țărmuiesc Sivota și Porto Geni.

Sursa: Stavros Sea Food
Sursa: Taverna Dimitris

De pus pe listă

Cele 10 zile au fost insuficiente, așa că mare parte a insulei a rămas neexplorată, din păcate…

Ar mai fi de vizitat cascadele Ronies, fabrica de ulei de măsline sau de rezervat o croazieră,  de o zi, în jurul insulei ionice.

La întoarcerea în țară, am oprit tot in Salonic, oraș emblematic pentru farmecul elen.

N-am apucat să vizităm multe. Ca loc de luat masa, vă recomand restaurantul Ble. Bucătăria e variată, de la paste, fructe de mare, până la mâncare tradițională. Bonus, cea mai bună înghețată.

Sursa: Ble
Sursa: Ble

Ponturi:

  • Cumpărați-vă papuci speciali pentru pietre. Îi găsiți inclusiv la noi în țară.
  • Protejați-vă pielea! Eu nu am făcut-o, așa că am arătat ca un rac opărit, tot concediul. Am scos-o la capăt cu o cremă pe bază de ingrediente apicole, luată de la cei care vând miere, pe marginea drumului. Luați în calcul că, începând de la finalul lui iunie și până în august, în Grecia sunt temperaturi de foc. La propriu!

  • Verificați valabilitatea pașaportului copilului. Al lui Tudor expira exact când eram în vacanță. Ca să ne putem întoarce în țară, am avut nevoie de un titlu de călătorie, obținut de la Ambasada României, din Salonic.