Țăranii și fermierii sunt disperați. Tone de legume, carne, lactate ori brânzeturi făcute, cu multă trudă, în țara noastră, riscă să ajungă pe câmpuri. Este efectul DOMINO al crizei coronavirusului. Piețele și restaurantele au fost închise, iar cei care le aprovizionau au rămas să se uite lung la ele. Dacă stați în afara orașelor, cumpărați de la producătorii locali. Nu-i lăsați să-și arunce la gunoi întreaga muncă!

Haideți să-i ajutăm! Haideți să ne sprijinim produsele autohtone și să ne întoarcem fața spre ai noștri! Să nu mai acceptăm să avem supermarketurile sufocate de mărfuri din import, în timp ce ceapa noastră, brânza noastră, laptele nostru se strică!

Mai jos aveți o listă orientativă a celor care fac livrări la domiciliu. Cu toții se angajează să respecte normele de igienă, iar cei mai mulți dintre ei încurajează plata online și lăsarea produselor la ușă.

Nasul Roșu

Sursa : Facebook / Nasul Roșu

Pe lângă varietatea de fructe și de legume autohtone, fermierii au aprozarul organic plin cu cartofi dulci, curmale, afine, ananas, avocado, banane, lămâi, turmeric, etc., toate certificate ecologic. Lista întreagă, pe site. Livrările se fac prin Glovo.

Legume fericite

Ferma, certificată ecologic, este din județul Dâmbovița. De aici, pe lângă fructe, legume proaspete sau congelate, zarzavat și verdețuri, puteți comanda borș, țuică, dulcețuri, ceaiuri, conserve și detergenți eco. Toate pot fi aduse la București.

Microgreens

Sursa : Microgreens
Sursa : Microgreens

Direct de la fermă și de la partenerii magazinului, cei de la Microgreens vă pot livra microplante, cartofi, morcovi, ceapă, roșii, verdețuri, fructe uscate, lapte și brânzeturi. 

Piața Eco Lokal

Sursa : Piața Eco Lokal

Dacă stați în Oradea, puteți apela cu încredere la ei. Au, printre multe altele, verdețuri proaspete și alimente organice ori ecologice, cosmetice preparate natural, pâine cu maia sau tort de post.

Daniel Lupu (0724877182), din județul Buzău, are o fermă unde crește 45 de vaci Bălțată Românească. De când restaurantele pe care le aproviziona au fost forțate să-și pună lacătul, fermierul e disperat. Pe stoc, a rămas cu 300 de kilograme de brânză și cu o cantitate uriașă de lapte. Așa că dacă doriți lactate proaspete, sunați-l și vi le va aduce acasă.

Și cei de la Legume proaspete,din Dâmbovița, și-au văzut toată munca în pericol. Dacă vreți să îi susțineți, ei vin până în capitală.  Au salată, spanac, ceapă și usturoi verde, ridichi, mărar și pătrunjel, la prețuri de piață. Trebuie să știți că, în cazul lor, plata se face în numerar, la domiciliu.

Sub aceeași denumire de Legume proaspete, (0735.171.055) găsiți o altă familie de producători locali, din Băleni,  bazinul legumicultorilor. La ei găsiți și praz, și ridichi de lună.

De asemenea, și cei de la Gust Autentic (0729 164 452) vin acasă, cu produse adunate de la producătorii locali.

Sursa : Gust Autentic

Pe listă au, printre altele, ardei kapia, castraveți, sfeclă, mere sau pere. Livrarea este gratuită pentru capitală, Ilfov, Pitești, Mioveni, Ștefănești.

Piețele se mută în online

În curând, două platforme vor lua naștere tocmai ca vină în ajutorul producătorilor, dar și al nostru, al consumatorilor. Ele sunt Piața Online și Aprozarul Virtual. Cel din urmă o să acopere întreg județul Alba.

Brutării și băcănii

Și micile afaceri trebuie sprijinite, în această perioadă. Haideți să rupem cumva efectul DOMINO, care poate duce la prăbușirea economiei! Sunt oameni care și-au pierdut pâinea de la gură, odată cu închiderea piețelor și a restaurantelor. Sunt, însă, și patroni care țin cu dinții de angajați și fac eforturi disperate să le asigure traiul zilnic.

PDP Fresh Bakery (0757 244 353) se angajează să vă aducă, în București,  baghete și chifle cu semințe, negre sau verzi, cu mentă.

Sursa : PDP Fresk Bakery

Băcănia Companion (0747 318 157) Aici găsiți pâine cu maia, făcută după o rețetă tradițională.

Sursa : Băcănia Companion

Prețul e mai mare decât al pâinii albe, cu drojdie, dar este mult mai sănătoasă. Mai mult, ea se poate felia și păstra la congelator. Dacă sunteți din București, puteți comanda cu toată încrederea și chifle, baghete, sărățele, diferite tipuri de plăcinte, torturi, prăjituri, zacuscă sau suc de roșii ca la mama acasă. Întreaga listă o găsiți pe site-ul lor.

Magazine

Origini (021 313 3406) este un magazin cu produse naturale, sănătoase. Au ouă, lactate artizanale, carne provenită de la păsări și animale de curte, pește sălbatic.

All farm  poate fi o altă variantă. Aici găsiți telemea iuțiță cu fulgi de chilli, cotlet haiducesc, cașcaval cu roșii coapte și busuioc, jumări, dulcețuri, vinuri și produse apicole.

Naturalia – Magazinul virtual este foarte bine aprovizionat. Găsiți de toate, de la făina mult căutată, până la detergenți ecologici

Catering, mâncare gata făcută

Sursa / Ela Bistro

Și unele firme de catering fac eforturi să-și țină angajații la muncă. Pentru ele, supraviețuirea e dificilă, în condițiile în care mai toți gătim de acasă. Totuși, dacă într-o zi nu aveți chef sau pur și simplu vreți să ajutați ca acei oameni să lucreze în continuare, dați o comandă online. Sunt convinsă că fiecare oraș are măcar o firmă care să livreze.

Ela Bistro – (0722 405 420) Garanția calității mâncărurilor preparate aici este dată chiar de către fondatoarea Ela Bistro: dr. Laura Ene, medic primar diabet și boli metabolice. Toate meniurile sunt perfect echilibrate nutrițional, cu ingrediente naturale, fără zahăr sau conservanți.

Și cei de la Sector Gurmand (0733 722 126), din București, au unele dintre cele mai bune servicii de catering, cu o mâncare excepțională.