V-amintiți prima dragoste, la care ați tot visat să vă întoarceți? Așa a fost pentru mine Oradea, care mi s-a lipit de suflet. La 8 luni de la prima vizită, am revenit în orașul-fenomen al României.

Foto credit : Ana Turda

Probabil o să vă întrebați: “Dar ce are așa special Oradea? Se învârte după soare?” Răspunsul e “DA!”. E fascinant cum acest oraș se schimbă și crește-n frumusețe într-un ritm alert, de-ai zice că ești în altă țară.

Sursa : Visit Oradea
Sursa : Oradea Heritage

Ce a reușit să facă aici administrația locală e bun de pus la panoul de onoare. Iar majoritatea primarilor ar trebui să vină cu agenda și cu pixul, ca să ia lecții despre cum să ridici din praf un oraș întreg și să-l faci să strălucească, mândru între toate.

Sursa : Visit Oradea

Oradea e copleșitoare. Pictate în culori vii sau sobre, clădirile nu zgârie ochii turistului, ba chiar produc încântare. Îmi plac enorm cele care seamănă cu căsuțele din turtă dulce, dar și bisericile cu turle înalte, subțiri, elegante. Sunt puse atât de bine în valoare de mâna artistică a restauratorilor.

Sursa : Visit Oradea
Gratuități pentru atragerea turiștilor

Se lucrează intens și la campania de promovare a orașului. Astfel, printr-un parteneriat cu hotelurile/pensiunile de aici, turiștii care stau cel puțin două nopți au intrări gratuite în muzee și nu vor plăti mijloacele de transport în comun, 48 de ore. Campania durează până la finele lui septembrie. De reținut, pe 15 august, Casa Darvas se deschide publicului.

Oradea – mai aproape, cu avionul

:Și tot de luna aceasta, Blue Air are curse interne spre Oradea. Practic, în loc să faceți 8 ore, să zicem din București, ajungeți în mai puțin de o oră. Iar prețul biletului îl bate pe cel al benzinei: 100 de lei, dus-întors. Așa că nu mai aveți scuze să nu veniți.

Parcul termal Ioșia

Planurile de dezvoltare continuă. Pe lângă autobuzele hibrid ce urmează să fie aduse, din banii europenilor, dar și din vistieria orașului, va lua naștere parcul termal Ioșia. Ambițiosul proiect, care așteaptă să fie aprobat, rivalizează cu Therme București.

Sursa : Facebook / Ilie Bolojan
În Oradea uiți de stres

Știați că Oradea a fost votată ca fiind un oraș-muzeu, în aer liber, și una dintre cele mai bune destinații culturale, din întreaga Europă?

Festivalul Medieval / Sursa: Visit Oradea

Cei de la European Best Destination au stabilit că este cel mai bun loc pentru turismul slow și lipsit de stres. E și normal. Când respiri Art Nouveau, trăiești Life Nouveau.

Arhitectura poartă amprenta imperiului austro-ungar, iar cea mai mare parte a clădirilor a fost realizată de către evrei – arhitecți și simpli deportați, deopotrivă. Decorurile cu flori și plante, în curbe sinuoase, sunt moștenirea lor.

Muzeul Evreilor / Sursa : Muzeul orașului Oradea – complex cultural
Foto credit : Ana Turda
Unde au cele mai bune mâncăruri

Pare incredibil, dar în Oradea se mănâncă bine cam peste tot. Iar localurile au decoruri minimaliste, cu accente industriale, cum sunt cele din Austria și Elveția. Peste tot, personalul a fost “jos pălăria!”.

Piața 9 – burger de bizon, vită maturată

Aici am mâncat, pentru prima oară, burger din carne de bizon și bine am făcut, că tare mi-a plăcut.

Sursa : Piața 9
Sursa : Piața 9

Mai au vită irlandeză, maturată 30 de zile, miel marinat în suc de portocale, parfumat cu ierburi aromatice și servit cu nuci de Brazilia. Plus o delicioasă prăjitură cu lime și cu spirulină albastră.

Sursa : Piața 9

Spoon Bar and Grill

Spoon Bar and Grill este un alt loc de neratat, dacă vreți să simțiți răsfățul culinar, pe malul Crișului. Noi am încercat pastele și coastele cu sos barbeque, alături de cartofi copți.

Sursa : Spoon Bar and Grill

Data viitoare ne-am promis că vom încerca și somonul în crustă de semințe și tartarul Angus.

Rivo Restaurant 

Dacă ar fi ca raiul deserturilor să aibă un nume acela ar fi PAVLOVA. Și nu una oarecare, ci cea de la Rivo. Prăjitura e artă-n farfurie.

Sursa : Rivo Restaurant

Eu nu sunt mare amatoare de dulciuri, dar cea de-aici e cea mai bună prăjitură pe care-am mâncat-o vreodată. E fină, e dulce, are textură. E desăvârșită!

Tot la Rivo am mâncat pulpe de rață, cu ceapă caramelizată și cu portocale confiate. Bune, bune!

Pizzeria Napoletana L`Autentica – pizza cu maia
Sursa : Pizzeria Napoletana L`Autentica

Făcută cum trebuie, pizza este sănătoasă (am scris aici). Cea de la Pizzeria L`Autentica este artizanală, făcută cu maia.

Allegria

În primul rând, încercați gnocchi. Iar dacă vă dați în vânt după tot ce e afumat, aici e pentru dumneavoastră! Au piept de rață afumat, inclusiv în supa cremă de cartofi dulci, cu bulgări moi de ricotta.

Sursa : Allegria

Mai au antricot de vită Angus cu cremă de trufe și legume asortate, roastbeef cu hummus și cu rodie sau cotlet de miel cu sos de iaurt.

Bianco Milano 

Sursa : Bianco Milano

După ce luați la pas tot centrul Oradei, puteți să vă răcoriți la o porție gigant de înghetață artizanală, cu fistic ori lavandă. Bianco Milano este pe diagonală de superbul palat albastru Moskovits – cel mai fotografiat obiectiv turistic.

Custoza Wine Bar – vin premiat cu medalia de aur

Sursa : Custoza Wine Bar

Și pentru că o seară perfectă începe cu un vin pe măsură, mergeți cu încredere la Custoza Wine Bar. Sunt vinuri fine, italienești, aromate cu note florale și de fructe. De pildă, Custoza Doc Val dei Molini a fost premiat cu medalia de aur.

Despre alte locuri bune de luat masa, dar și ce puteți face cu copiii, am mai scris aici.

La final, vreau să vă mai spun doar atât: puneți-vă pe împachetat hainele și haideți să trăiți și să vedeți cu ochii voștri orașul – exemplu de pe Criș!