Mmmm…. Miroase a pâine coaptă, pe foc de lemne. E caldă, rumenă și abia scoasă din cuptor. Când muști din ea îi simți coaja crocantă. Și miezul cu gust dulce – acrișor.
Aroma și textura pâinii cu maia sunt inconfundabile. Sunt patru ani de când eu și Tudor o consumăm și ne place tare mult. Integrală, de secară, cu semințe, nuci, usturoi ori cu roșii uscate la soare, oricare dintre sortimente îți satură pofta.
Radu Niculescu este patronul unei astfel de brutării, cu de toate. Cibernetician de meserie, s-a apucat de afacerea cu aluaturi curate, împins de dorința de a-și hrăni sănătos fiul. A vrut un produs a cărui etichetă să conțină doar apă, sare și făină. Nimic mai mult.
Beneficiile pâinii cu maia naturală
- Puțini îi cunosc secretul. Acela că, prin procesul lent de fermentare, pâinea abundă în lactobacili, bacterii benefice florei intestinale. Știați că în intestin se află 80% din sistemul imun, iar maiaua poate contribui la stimularea lui?
- În plus, are indice glicemic scăzut
- Făcută cu făină integrală, are conținut ridicat de fibre de calitate
- Este valoroasă în minerale, eliberate datorită fermenților care sparg acidul fitic din grâu
- Este recomandată persoanelor care vor să țină dietă, întrucât satură mai repede și pe timp mai lung. Pâinea albă, făcută cu drojdie, e lipsită de nutrienți și are calorii goale – motiv pentru care ne îngrășăm.
- Are conținut scăzut de gluten.
Mica brutărie artizanală, de la Piața Muncii, este efortul unei întregi familii. De tot ce înseamnă pâine și treburi administrative se ocupă Radu și tatăl său. Mama este cea care aduce dulcele în vitrine.
Prăjiturile sunt rețete proprii, făcute doar cu zahăr brut. Pricomigdalele sunt specialitatea casei.
Dulci și fragede de ți se topesc în gură, cu ele se mândrește cel mai mult.
Batoanele proteice, cornulețele fără zahăr ori deserturile cu nuci, stafide sau clătitele sunt și ele la mare căutare.
Ingrediente curate, de la producătorii locali
Calitatea produselor e dată de ingredientele provenite de la producătorii locali. Inclusiv făina, fără aditivi, e adusă de la o moară cu măcinare lentă.
Sărățelele cu chimen, plăcintele și biscuiții sărați sunt făcuți cu unt și cu brânză românească, plină de calciu și de vitamine esențiale.
Pe rafurile producătorilor locali găsiți la vânzare pălincă, bere artizanală, iaurturi ori miere naturală.
Cămara bunicii
În zona de băcănie, sunt așezate și zeci de borcane cu murături, zacuscă sau dulcețuri, toate marcă proprie, ieșite din mâna mamei lui Radu.
Mai puțin și mai scump vs. mai mult și mai ieftin
Cel mai greu de schimbat e mentalitatea clienților atunci când se lovesc de prețuri, spune patronul.
Da, prețul este piperat, la prima vedere, dar înainte de a vă-ntoarce pe călcâie, e bine să puneți în balanță următoarele lucruri:
- beneficiile pâinii făcute artizanal, dar și costurile ridicate de producție ca să fie obținut un astfel de produs de calitate
- este ușor digerabilă, nutrienții fiind asimilați complet
- grâul integral conține carbohidrați cu eliberare prelungită. Așadar, veți fi mai energic și veți mânca mai puțin
- rezistă chiar și 8 zile fără a se altera, ba chiar se face mai bună
Pâinea care “cântă”
În plus, e singura pâine în care bacteriile bune continuă să trăiască și să vă facă bine, chiar și după coacere. Pentru că rămâne vie, mici trosnituri, ca-n șoaptă, se-aud în interiorul ei. Dacă veți încerca să faceți vreodată acasă, să știți că așa trebuie să sune pâinea când e gata făcută.