Dacă nu l-aș fi văzut cu ochii mei, aș fi spus că este doar o plăsmuire. Însă, am fost acolo, așa că vă spun și vouă: dacă vreți să trăiți, pe viu, o lume a basmelor, atunci trebuie să mergeți la Castelul de Lut Valea Zânelor.

Castelul de Lut Valea Zanelor Sibiu Romania / Sursa : ValeaZanelor.ro

Locul în sine este o poveste, care-a prins viață datorită imaginației a doi soți antreprenori. Prea prinși în forfota capitalei și cu joburi care le ocupau tot timpul, în publicitate, Răzvan și Gabriela Vasile și-au vândut tot ce-aveau și au plecat să-și urmeze visul: să aibă un hotel unic, plămădit doar din materiale naturale: lut, lemn, var și piatră.

Castelul de Lut Valea Zanelor Sibiu Romania / Sursa : ValeaZanelor.ro
Castelul de Lut Valea Zanelor Sibiu Romania / Sursa : ValeaZanelor.ro

Îndrăgostit de munții Făgăraș, Răzvan a căutat să-și retrăiască minunata copilărie la poalele acelorași munți. Și a găsit un tărâm pe măsura visurilor. Însă mintea sclipitoare din spatele îndrăznețului proiect a fost a Gabrielei: aveau o vale superbă, un râu ce mărginea, molcom, domeniul, și crestele semețe. A simțit că, din locul fermecat, lipseau doar zânele și castelul în care sălășuiesc.

Castelul de Lut, ridicat de Ziua Fericirii

Dar, de la proiect și până la castelul de azi, ridicat pe 20 martie 2014, de Ziua Fericirii, a fost o muncă uriașă, presărată nu doar cu bucurii, ci și cu piedici. Patru arhitecți au schimbat până să ajungă la al cincilea, Ileana Mavrodin – un promotor, în România, al arhitecturii verzi, organice.

Castelul de Lut Valea Zanelor, Sibiu / Sursa : ValeaZanelor.ro

Ea a fost cea care-a reușit să transforme în realitate dorința Gabrielei: să aibă un castel asemenea căsuței celor 7 pitici și-a Albei ca Zapada. Acoperișurile au fost gândite să reflecte ascuțimea vârfurilor munților care se văd din cele două turnuri pietruite. Unul dintre ele este Vârful Negoiu – al doilea ca mărime, la noi din țară.

Sursa : Facebook / Valea Zânelor
Din ce e construit

Grandioasa construcție are structură din lemn. Pereții sunt făcuți dintr-un amestec de lut și sunt îmbrăcați cu var hidraulic, asemenea cetăților romane. Acoperișurile sunt învelite în șindrilă bătută manual. S-au folosit 200 de kilograme de cuie.

Arhivă personală
Arhivă personală

Succesul afacerii de familie: simplitatea

Fără să-și dea seama, soții au pus pe harta turistică a lumii Porumbacu de Sus, județul Sibiu. Un sat neștiut de nimeni, până atunci, a înflorit ca sub soare.

În fiecare weekend, indiferent de anotimp, curtea Castelului de Lut Valea Zânelor e înțesată de turiști. Atrași de frumusețea bijuteriei arhitecturale, românii și străinii vin ca-n pelerinaj.

Pe Răzvan l-am întâlnit în fața grătarului din curte. Deși este proprietarul unui castel unic, în lume, ajuns vestit, pe tot globul, muncește cot la cot cu angajații.

Mi-au plăcut simplitatea lui, atât de rară în zilele noastre, dar și faptul că se implică până-n cel mai mic detaliu în tot ce-nseamnă brand-ul Valea Zânelor. Inclusiv de flori se ocupă.

Restaurant “verde”, cu ingrediente locale

În curând, proprietarii vor inaugura restaurantul. Clădirea din piatră e prevăzută cu un acoperiș verde, pe care crește iarbă.

Meniul va fi unul cu pretenții. Oaspeții vor fi serviți cu bucate alese, făcute cu ingrediente organice, de la producătorii locali din zonă.

Până atunci, turiștii pot mânca în curte, pe malul râului. Își pot alege de la carne rumenită pe grătar și până la ciorbe de fasole, de pui, ori vită la ceaun.

Castelul de Lut Valea Zânelor, Sibiu / Sursa: Valeazânelor.ro
Castelul de Lut Valea Zânelor, Sibiu / Sursa: Valeazânelor.ro
Castelul, hotel de lux

De anul viitor, castelul va pune la dispoziția turiștilor 6 camere și 4 apartamente. Pentru că proprietarii țin la etichetă, înăuntru vor fi condiții de 5 stele, iar designul interior va fi unul nemaivazut pe la noi.

Castelul de Lut Valea Zânelor, Sibiu / Sursa: Valeazânelor.ro
Stăpânul impresionantului domeniu este Azor, câinele care-a crescut odată cu faima castelului. Răzvan și soția l-au găsit abandonat într-o râpă pe terenul lor și, fără să stea pe gânduri, l-au păstrat.
Ce trebuie să știe turiștii
intrarea costă 5 lei de persoană, doar copiii până-n 3 ani având gratuitate. Mare parte din decizia asupra prețului a venit și după ce unii turiști nu au știut să respecte locul lăsat liber vizitatorilor. Au lăsat gunoaie în urma lor, deși li se dădeau saci de gunoi, distrugeau florile, ba chiar le smulgeau cu tot cu rădăcină, ca să le ia cu ei.
accesul cu animalele de companie este permis doar dacă au lesă
alimentele și băuturile nu sunt permise, din exterior. În curtea castelului aveți bar cu apă, sucuri naturale și cafea, dar și un loc pentru stat la masă, cu ce vă pregătesc cei de acolo
– deocamdată, locul de joacă este închis, din cauza restricțiilor covid-19
Arhivă personală
– puteți face ședințe foto profesionale, contracost
programul de vizită este între orele 10 și 19 și nu aveți nevoie de rezervare.

Sursă foto main : Pochekh / Instagram