Dacă nu l-aș fi văzut cu ochii mei, aș fi spus că este doar o plăsmuire. Însă, am fost acolo, așa că vă spun și vouă: dacă vreți să trăiți, pe viu, o lume a basmelor, atunci trebuie să mergeți la Castelul de Lut Valea Zânelor.
Locul în sine este o poveste, care-a prins viață datorită imaginației a doi soți antreprenori. Prea prinși în forfota capitalei și cu joburi care le ocupau tot timpul, în publicitate, Răzvan și Gabriela Vasile și-au vândut tot ce-aveau și au plecat să-și urmeze visul: să aibă un hotel unic, plămădit doar din materiale naturale: lut, lemn, var și piatră.
Îndrăgostit de munții Făgăraș, Răzvan a căutat să-și retrăiască minunata copilărie la poalele acelorași munți. Și a găsit un tărâm pe măsura visurilor. Însă mintea sclipitoare din spatele îndrăznețului proiect a fost a Gabrielei: aveau o vale superbă, un râu ce mărginea, molcom, domeniul, și crestele semețe. A simțit că, din locul fermecat, lipseau doar zânele și castelul în care sălășuiesc.
Castelul de Lut, ridicat de Ziua Fericirii
Dar, de la proiect și până la castelul de azi, ridicat pe 20 martie 2014, de Ziua Fericirii, a fost o muncă uriașă, presărată nu doar cu bucurii, ci și cu piedici. Patru arhitecți au schimbat până să ajungă la al cincilea, Ileana Mavrodin – un promotor, în România, al arhitecturii verzi, organice.
Ea a fost cea care-a reușit să transforme în realitate dorința Gabrielei: să aibă un castel asemenea căsuței celor 7 pitici și-a Albei ca Zapada. Acoperișurile au fost gândite să reflecte ascuțimea vârfurilor munților care se văd din cele două turnuri pietruite. Unul dintre ele este Vârful Negoiu – al doilea ca mărime, la noi din țară.
Din ce e construit
Grandioasa construcție are structură din lemn. Pereții sunt făcuți dintr-un amestec de lut și sunt îmbrăcați cu var hidraulic, asemenea cetăților romane. Acoperișurile sunt învelite în șindrilă bătută manual. S-au folosit 200 de kilograme de cuie.
Succesul afacerii de familie: simplitatea
Fără să-și dea seama, soții au pus pe harta turistică a lumii Porumbacu de Sus, județul Sibiu. Un sat neștiut de nimeni, până atunci, a înflorit ca sub soare.
În fiecare weekend, indiferent de anotimp, curtea Castelului de Lut Valea Zânelor e înțesată de turiști. Atrași de frumusețea bijuteriei arhitecturale, românii și străinii vin ca-n pelerinaj.
Pe Răzvan l-am întâlnit în fața grătarului din curte. Deși este proprietarul unui castel unic, în lume, ajuns vestit, pe tot globul, muncește cot la cot cu angajații.
Mi-au plăcut simplitatea lui, atât de rară în zilele noastre, dar și faptul că se implică până-n cel mai mic detaliu în tot ce-nseamnă brand-ul Valea Zânelor. Inclusiv de flori se ocupă.
Restaurant “verde”, cu ingrediente locale
În curând, proprietarii vor inaugura restaurantul. Clădirea din piatră e prevăzută cu un acoperiș verde, pe care crește iarbă.
Meniul va fi unul cu pretenții. Oaspeții vor fi serviți cu bucate alese, făcute cu ingrediente organice, de la producătorii locali din zonă.
Până atunci, turiștii pot mânca în curte, pe malul râului. Își pot alege de la carne rumenită pe grătar și până la ciorbe de fasole, de pui, ori vită la ceaun.
Castelul, hotel de lux
De anul viitor, castelul va pune la dispoziția turiștilor 6 camere și 4 apartamente. Pentru că proprietarii țin la etichetă, înăuntru vor fi condiții de 5 stele, iar designul interior va fi unul nemaivazut pe la noi.
Sursă foto main : Pochekh / Instagram