Quercitină. Când am auzit prima oară denumirea asta, m-am gândit că cine știe ce strategie de marketing o fi la mijloc, ca să mă agațe s-o cumpăr. Așa că m-am pus pe citit studii medicale, urcate pe “google-ul” medicilor. Și-anume aici. Deci, dacă aveți vreun dubiu în legătură cu ceva, sunteți la un click distanță de cele mai noi cercetări.

Bun! Noi am avut nevoie de ea pentru Tudor, în alergiile și intoleranțele la gluten și lactoză. Hai, și-uuuun pic și la histamină, asta așa… cât să nu pot spune că nu le are pe toate.

Așdar, pe lângă rolul antialergic și antihistaminic, quercitina este renumită pentru efectele ei antivirale și antiinflamatoare. O spun studiile de aici și aici.  Noi am luat de la Zenith, dar la fel de bune sunt și cele de la Solgar sau Secom. În cazul nostru a existat o recomandare medicală.

Ideal este ca toți nutrienții esențiali să ni-i luăm, pe cât posibil, din alimentație.

Sursa : Eatthisnorthat.com

Și, din fericire, natura ni le oferă pe toate. Doar timp să gătim s-avem și inspirație! Cea mai bună sursă de quercitină sunt caperele. Le puteți mânca pe pizza ori alături de un somon la cuptor. Ceapa roșie este și ea în topul alimentelor bogate în acest flavonol.

Sursa : Dr. Seeds
Sursa : Supermarketperimeter.com

Nici ceapa albă nu se lasă mai prejos, alături de afine, aronia, merișoare, catină, polen, semințele de chia, goji, hrișcă, sparanghel, mazăre și mărar. Dacă nu o puteți “acoperi” din alimentație, e bine să știți că o cură cu suplimente nu trebuie să dureze mai mult de 12 săptămâni. De altfel, quercitina poate modifica modul în care acționează anumite medicamente, putând să le crească riscul de reacții adverse. Deși se spune că este antitumorală, NU se ia în timpul unui tratament împotriva celulelor canceroase.  Așadar, luați doar la sfatul medicului. În rest, e minunată dacă o puteți doza corect doar din alimentație.

Vitamina C

Așa cum spune și studiul de mai sus, quercitina merge mână-n mână cu vitamina C, pe care o și potențează.

Mai știți isteria de astă-iarnă, de ajunsese vitamina C la fel de rară precum hârtia igienică, la raft? Ei bine, oameni buni, goana după ea are și un fundament științific. Adică cercetătorii spun că ajută. Atenție! AJUTĂ, nu te vindecă de infecția cu Covid.

Nu e sezon rece în care să nu se bată monedă pe consumul de vitamina C. Esențială pentru întărirea sistemului imunitar, ea are și un puternic rol antiinflamator. Ori coronavirusul ce face? Atunci când își înfige adânc colții în corpul uman, e capabil să înceapă acea “furtună” de citokine. Mai exact, organismul nostru reacționează împotriva virusul declanșând, la cote periculoase, procesul inflamator.

Unde o găsim?
Sursa : Healtline
Unde o găsim?

De ani buni, citricele sunt încoronate ca fiind reginele purtătoare ale celebrului antioxidant. Dar de ce să ne repezim mereu să băgăm în coșul de cumpărături fructe venite de peste mări și țări, când și noi, în țara noastră, avem fructe și legume, chiar mult mai bogate în vitamina esențială?

Știați că, spre exemplu, cătina noastră, ginsengul românesc, conține de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele? Coacăzele negre sunt de patru ori mai bogate, iar campionul legumelor este ardeiul. La categoriile condimente și verdețuri avem cimbrul și… banalul pătrunjel. Da, da. Chestia aia verde și plutitoare-n farfurii, pe care aproape toată lumea o dă la o parte.

Sursa : Seminte1

E oarecum dificil, în zilele noastre, să ne mai luăm cantitatea optimă de vitamina C din alimentație. Cele mai multe fructe și legume stau cu zilele pe tarabe ori pe rafturile supermarketurilor și, de ce să nu recunoaștem, zile-n șir stau și-n casele noastre, până apucăm să le consumăm. Recomandat e să cumpărăm cantități mici, cât mai proaspăt culese, pe care să le mâncăm în aceeași zi. Aici aveți și o listă a câtorva producători locali.

Ideal e să ne luăm toți nutrienții din mâncare. Abia acolo unde nu se poate, ori e nevoie de mai mult, intervin suplimentele. Noi folosim Vitamina C liposomală de la Solaray. Are cel mai mare grad de absorbție la nivel celular, de peste 90%. A noastră e sub formă de capsule, dar mai sunt și variante lichide, la pliculeț, însă prețul lor este de 3 ori mai mare.

Mă întorc un pic la pătrunjel, pentru că el mai are o vitamină esențială, despre care cercetătorii olandezi spun că este benefică în lupta cu coronavirusul.

Vitamina K

Sursa : Daily Mail
Unde o găsim?

Cruciferele, spanacul, sparanghelul, salata verde, dovleacul, murăturile, cotletele de porc, ficatul de vită, laptele integral, untul, smântâna și gălbenușul de ou sunt câteva dintre alimentele care conțin vitamina coagulantă.

Ultimele cercetări, de când cu noul coronavirus, arată că pacienții care au ajuns în stare gravă ori au murit aveau niveluri scăzute de vitamina K. Luată în cantități potrivite, din alimente, ea ajută la producerea de proteine ce au ca scop reglarea coagulării sângelui la niveluri optime. Practic, e un fel de frână pusă coronavirusului care accelerează coagularea sângelui, peste măsură.

Să nu uităm că pe lista tratamentelor administrate în spital se află și anticoagulantele. Vreau să știți că o sursă naturală de anticoagulanți îi găsiți în acizii grași Omega 3. Pe lângă nuci, semințe și uleiuri vegetale, principalul furnizor este uleiul de pește. Noi luăm, zilnic, de la Zinzino, pentru că este îmbogățit și cu polifenoli. Firește, în cazul unei infecții cu Sars-Cov-2, să nu vă imaginați că puteți da pe gât o sticlă de ulei de pește și gata. Totul trebuie construit în timp, de aceea, e bine să știți ce e musai să băgați în alimentația de zi cu zi.

Uleiul de pește mai are un as în mânecă, tot în lupta cu virusul. Și anume…

Vitamina D

Oh, Doamne! Există atâtea studii despre această minune de vitamină, are atâtea beneficii, încât merită ca măcar o dată-n viață să vă faceți o dozare, ca să știți cum stați cu ea. Și dacă e pe minus, suplimentați-o degrabă. Ca idee, se pare că femeile stau mult mai bine decât bărbații. O spun tot studiile, dar asta nu înseamnă că noi suntem pe plus, din oficiu.

Fresh products rich in vitamin D on grey table, flat lay

Deși e supranumită vitamina soarelui, pentru că pielea noastră o poate sintetiza doar prin expunere solară, pătura de poluare reduce absorbția. Și mai e un aspect. Cu cât pielea e mai bronzată, cu atât vitamina D nu mai poate fi sintetizată.

Unde o găsim?

În peștii grași, precum somonul ori heringul. în gălbenușul de ou, în ciuperci, iaurturi, brânzeturi, tofu, lapte vegetal, semințe, spanac, ciocolată neagră sau în carnea macră de porc.

Rolul vitaminei soarelui este uriaș. Ne întărește oasele, favorizând absorbția calciului, e minunată pentru consolidarea sistemului imunitar, mai ales și prin potențarea vitaminei C, reduce riscul de declanșare a bolilor autoimune, oferă protecție în fața cancerului de sân și de colon, reglează menstruația.

La polul opus, deficitul poate face ravagii. Celebrul rahitism la copii, osteoporza, dar și anumite boli psihice. Mai mult, se pare că deficitul de vitamina D este corelat și cu severitatea infecției cu Sars-Cov-2.

Zincul

Sursa : Hellio Supplements

Deși nu am găsit niciun studiu care să-l indice drept vrednic luptător cu coronavirusul, acest mineral esențial se regăsește în toate recomandările medicale în simptomele ușoare ale Sars-Cov-2, dar și în profilaxie. Ca idee, noi avem de la Natural Factor, dar puteți lua de oriunde. Important e să fie citrat de zinc și să aveți prescris dozajul corect.

Unde îl găsim?

Îl găsiți în alimentele de origine animală, cum ar fi carnea de pui și carnea roșie, în lactate și în ouă, în sardine, somon ori ton. În alimentația vegetală, zincul se poate lua din broccoli, ciuperci, cartofi, sparanghel, morcovi, varză, roșii, fructe oleaginoase (caju, migdale, nuci, alune, fistic, etc.), dar și din banane, căpșune sau caise.

Notă: Niciun supliment nu trebuie să înlocuiască o alimentație variată, baza sănătății noastre. Cel mai bine e să vă procurați nutrienții din ce vă puneți în farfurie, la masă.

Mai mult, e bine să știți că, deși par niște banale vitamine, au și contraindicații. Ideal e să vă sfătuiți cu medicul. Sau măcar să citiți etichetele. Luate în exces, pot face dezechilibre în corp, pot interacționa cu anumite medicamente.

Iar excesul poate interveni și atunci când poate că organismul vostru are o cantitate suficientă de “x” vitamină ori mineral, deci, bine ar fi să NU interveniți cu suplimente luate după ureche. Cu atât mai mult, pe termen lung.