Mami, azi e zi liberă de la grădi?

– Da!

– Yuppy!! Și stăm acasă, toată familia?

– Da!

– Sunt cel mai fericit! Îmi plac zilele libere!

Asa au fost toate diminețile în cele trei săptămâni de vacanță, dar…cum tot ce e frumos se termină repede, trebuie să ne întoarcem la grădi.

Reîncepe cursa de rezistență cu nervii noștri și ai copilului, în care orice tehnică de parenting aplicată, studiată de toți cercetătorii britanici, pălește timid în fața unui hotărât “NU VREAU SĂ MERG LA GRĂDI ȘI PUNCT!” aruncat de sub masa din bucătărie, sub care tocmai s-a ascuns.

Așadar, dragă părinte, trage tare aer în piept, pentru că există rezolvare!

8 PAȘI PENTRU REVENIREA LA GRĂDI, DUPĂ VACANȚĂ:

  1. Culcă-l mai devreme decât în vacanță. Astfel, eviți ca șocul din prima zi să nu fie prea mare și pe fondul oboselii, copilul să plângă de două ori mai mult. Și să facă din asta o tragedie și mai mare.
  2. Spune-i că doamna educatoare abia așteaptă să îl revadă, să-l îmbrățișeze și că e tare curioasă să afle ce a primit de la Moș Crăciun.
  3. Spune-i nu a mai fost de anul trecut la grădi, timp în care s-a făcut copil mare.
  4. Îmbracă-l în tricoul preferat. Pune-i în ghiozdan jucăria cea mai dragă.
  5. Stabilește cu el un secret al vostru. De pildă, să ascundeți, împreună, în cutia cu pantofi din dulăpior câte un animal – cățel, iepure, dinozaur, crocodil – care “să tragă cu urechea” la tot ce se întâmplă pe holul gradiniței. La plecare, faceți un scenariu în care povestiți ce a văzut, ce a auzit și, mai ales, cum s-a simțit prietenul vostru în prima zi de grădiniță.
  6. Pune-l să țină palma întinsă și să numere cele 5 degețele, după următoarele denumiri: primul – micul dejun; al doilea- joaca; al treilea- prânzul ; al patrulea – somnul și la al cincilea degețel – vine mami să îl ia acasă!
  7. Faceți bilețele cu toate emoțiile negative care îl încearcă și lasă-l să le arunce la gunoi. Răsplătește-l cu o îmbrățișare.
  8. Spune-i că și tu ai un program, în care te duci la serviciu- unde este un loc plăcut, unde înveți lucruri noi și îți faci prieteni. Evită să-i spui că nici ție nu-ți place la job, dar că… trebuie.

La fiecare întrebare „cât stau la grădiniță sau când vii să mă iei?” trebuie musai să îi răspunzi: „REPEDE”. E cuvântul care îl liniștește și îi dă încredere. Si încă ceva: nu uita că răbdarea e cheia succesului!

Sfat: Încearcă să duci copilul mai devreme. În cazul în care va plânge, stai cu el și spune-i că e în regulă să se descarce și că tu vei sta cu el încă 10 minute, cât să se liniștească. E important să îi fixezi un timp pe care i-l vei arăta cu ajutorul unui ceas. Ia-ți la revedere ferm, amintindu-i când vei veni să îl iei.