Bine ați venit pe tărâmul tuberozelor. Dacă ar fi să-l parafrazez pe Blaga, aș spune că, de fapt, hărnicia s-a născut la sat. Iar Hoghilag îi este numele.
Este primul sat din România unde se cultivă tuberoze, de peste 70 de ani. Florile, originare din Mexic, au fost aduse pe meleagurile noastre de către sașii care le păstrau secretă creșterea. Abia după plecarea lor, tradiția a fost continuată de români.
Apreciate pentru parfumul nobil, edilul a vrut ca, în jurul tuberozelor, întreaga comună să înflorească. A visat la introducerea Hoghilagului într-un circuit turistic și a început să investească.
Exemplul că se poate, dacă se vrea
Om de toată isprava, Lazăr Nicolae și-a pus toată munca și dăruirea în folosul oamenilor pe care-i păstorește. S-a uitat în curtea edilului din Ciugud, județul Alba, care și-a transformat comuna într-una cu condiții de oraș. Așa că a luat și el 11 milioane de euro, din banii europenilor. A asfaltat, a început canalizarea, a transformat grădinița din sat într-una de ultimă generație, urmând ca școala și biserica evanghelică, mândria locului, să fie și ele reabilitate.
În ajutorul producătorilor locali, pe care-i recunoașteți după porțile cu tuberoze, a creat un aprozar virtual, pe site-ul primăriei. Prin intermediul pieței online, vă puteți alege, de acasă, de la ce familie vreți să comandați superbele flori.
Tuberozele, “copiii” care cresc în grădină
Delicate și răsfățate ca niște copii, “tuberozelor le place să stea cu picioarele în apă și cu capul la soare”. O spune întâiul om al comunei, căruia îi crește inima în piept de bucurie, când vorbește despre ele.
Florile, pline de parfum tropical și albe ca fildeșul, răsar semeț în grădinile Hoghilagului. Sunt plantate bulb cu bulb, de mâna omului, și înfloresc doar o dată la 3 ani. Fiecare familie are câte 3 plantații.
Munca e imensă: începe când soarele răsare, se termină abia când astrul se scufundă-n noapte și sunt udate, zilnic, cu mii de litri de apă. Dar răsplata e mireasma lor, care le face atât de căutate.
Cele mai multe fire iau calea Bucureștiului. De-aici, din grădinile Hoghilagului, sunt date cu cel mult 2 lei, floarea. În capitală, prețul sare de 9 lei.
Îngrijite și iubite, frumoasele flori au și un eveniment dedicat lor: sărbătoarea tuberozelor, ținută în ultima lună de vară.
Chiar dacă anul acesta, pe 1 și pe 2 august, curtea bisericii evanghelice nu va mai forfoti ca altădată, turiștii sunt așteptați la mese din baloți de paie, distanțate corespunzător. În locul festivalului gastronomic, oaspeții vor fi omeniți cu coșuri de picnic. În ele vor găsi bucate alese, specifice zonei, din curțile producătorilor locali. Și, firește, frumoasele tuberoze.
Tuberozele, în parfumurile Dior, Karl Lagerfeld și Givenchy
Mireasma lor puternică și-amețitoare e apreciată în toată lumea. Ba chiar, renumite case de modă, cum ar fi Dior, Givenchy, Guerlain ori Lagerfeld, s-au întrecut în a-i păstra notele sublime în parfumuri ajunse celebre.
Se spune că Frank Sinatra era alergic la parfumuri, dar singurul pe care putea să-l suporte a fost Fracas, de la Robert Piguet, care conține esență de tuberoze.
Unde vă puteți caza
În afară de pensiuni, în satul Prod, din Hoghilag, sunt câteva căsuțe cochete care abia vă așteaptă. Au toate condițiile și sunt individuale, ceea ce le face ideale, în vreme de pandemie.
Pentru dezvoltarea zonei, primarul are planuri mari și cu șurele localnicilor.
Vrea să-i ajute să le transforme în spații de cazare, așa cum au reinventat turismul și cei din Viscri, satul de suflet al prințului Charles.
Sursă foto main : Facebook / Sărbătoarea Tuberozelor Hoghilag