Cum ar fi, ca într-o bună dimineață, să ne trezim într-o altă lume? Pe aceeași planetă, dar o altă lume. Fără plastic. Fără gunoaie. Fără risipa care, până la urmă, ne mănâncă resursele cele mai importante nouă: TIMPUL și BANII. 35% din ce cumpărăm aruncăm la tomberon. Iar 90% dintre aceste deșeuri ajung fie la groapa de gunoi, în incineratoare, fie, mai rău, în natură.
Crăciunul “zero waste”
Schimbarea începe cu fiecare dintre noi, iar Ioana Tănase, cea care a importat conceptul “zero waste”, în România, ne dă câteva ponturi despre cum să reducem risipa, mai ales de sărbători.
1. Nu lăsa cumpărăturile pe ultima sută de metri. În goana nebună, vei fi tentat să cumperi mai mult decât îți trebuie.
2. Du-te cu lista pregătită. Notează-ți cantitățile, ca să nu iei în plus.
3. Renunță la cele 7 pungi de plastic pe care le mai și plătești, când ajungi la casă. Ia-ți la tine o plasă sau săculeți reutilizabili, din iută ori din pânză. Găsești zeci de modele cu desene frumoase, culori vii, așa că lasă rușinea.
4. Pe cât posibil, cumpără produse vrac. Adu-ți de acasă caserole, borcane sau săculeți din materiale naturale, ca să le transporți.
5. Gătește cu ingrediente locale, pe cât posibil. Tot ce e adus din străinătate lasă o amprentă de carbon asupra mediului.
6. Dacă îți rămâne mâncare în plus la masă, ai mai multe variante: le-o poți da invitaților la pachet, o congelezi, o oferi oamenilor fără adăpost, ori o reutilizezi în alte rețete.
7. Compostează resturile organice. Transformă-le în resurse importante pentru natură.
Așadar, cu puțin efort, lumea aceea ideală, din punct de vedere ecologic, poate deveni realitate. Vă spuneam, mai sus, despre Ioana. Are 6 ani de când a renunțat la utilizarea plasticului sau să producă gunoaie.
Primul magazin fără risipă
Traiul sustenabil, cu puține obiecte, dar de calitate și durabile, i-au dat înceredere că se poate. Așa a ajuns să deschidă, împreună cu o prietenă, prima despachetărie, un magazin “zero risipă”.
În mica încăpere, toate produsele sunt vândute vrac, deci nu uita să vii cu recipiente.
Tot ce-i bun și crescut în aromie cu natura se găsește pe rafturile de aici, de la condimente, ceaiuri, nuci, sucuri, siropuri naturale, până la preparate artizanale, precum pâine cu maia, sărățele de casă ori prăjituri sănătoase.
Iar dacâ vreți să renunțați la produsele pline de chimicale din comerț, Ioana și prietena ei Monica vă pot propune rețete simple, curate, făcute cu ingrediente pe care le găsiți în magazinul lor. De pildă, puteți învăța cum să vă faceți propriul șampon din nuci de săpun sau balsam solid pentru păr, din semințe de in și apă.
În fiecare joi, despachetăria se transformă în piață locală, unde producătorii autohtoni și internaționali își pot vinde produsele organice.
In două luni de la deschiderea magazinului, Ioana se poate mândri cu impactul verde pe care l-a avut asupra planetei: a consumat cu 3 mii de ambalaje de plastic mai puțin decât un market obișnuit, și mai puțin cu 150 de recipiente.
Și livrările sunt făcute cu respect față de natură: cu bicicleta.
Astfel, plasarea comenzilor nu va contribui la emisiile de gaze cu efect de seră. De anul trecut, Ioana a fondat și Asociația Natură fără Plastic.