Bunica mea a fost bucătăreasă, așa că mai mult ca sigur de la ea am moștenit plăcerea de a găti. Deși e multă muncă, de cele mai multe ori, statul la cratiță mă relaxează. În plus, iubesc să-mi pun amprenta pe toate rețetele pe care le testez.

Fursecuri cu unt și cu stafide, tăvălite prin nuci rumenite

Acum, ca model de inspirație am avut fursecurile fine ale Laurei Laurențiu. Cu baza stabilită, mi-a fost ușor să jonglez cu ingredientele. Așadar, iată ce am folosit eu:

  • 100 gr zahăr brut, adică melasă. O ador pentru gustul de ness cu lapte, ușor caramelizat
  • o lingură rasă de zahăr pudră
  • un praf de sare
  • o linguriță praf de copt
  • esențe de vanilie și de migdale
  • două ouă – gălbenușurile și albușurile vor fi folosite separat
  • 120 gr unt cu 82% grăsime
  • 100 gr untură de mangaliță, pentru un aluat și mai fraged
  • 50 gr făină de migdale
  • 100 gr făină integrală
  • 100 gr făină albă
  • 50 gr stafide, lăsate o jumătate de oră în apă, la hidratat
  • 200 gr nuci

Cum se fac

Într-un bol, am amestecat untura și untul (lăsate la temperatura camerei) cu melasa, zahărul pudră și cu esențele. Le-am omogenizat bine, până când s-au transformat într-o pastă cremoasă. Am adăugat gălbenușurile și stafidele.

Separat, am pregătit cele trei tipuri de făină. Le-am amestecat pe toate cu praful de sare și cu praful de copt. Cu ajutorul unei linguri, le-am încorporat în bolul cu ingrediente umede. Am început să frământ cu mâna, până când am obținut un aluat moale, dar elastic.

Nucile întregi le-am tras la tigaie, la foc iute, cam 3 minute, apoi le-am mărunțit cu cuțitul. Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade. Cele două albușuri rămase le-am bătut cu furculița până au devenit o spumă lejeră.

Din aluatul rezultat, am format bile mici (mi-au plăcut mai mult decât forma clasică de fursec). Le-am trecut prin albușurile băute, apoi le-am tăvălit bine prin nucile rumenite.

Am scăzut temperatura cuptorului până la 170 de grade. Fursecurile, care mi-au umplut ochi o tavă, au stat la copt 25 de minute.

Sunt delicioase alături de o cană cu lapte rece! Să ai poftă!

Notă: Temperatura și timpul de coacere sunt relative, pentru că variază în funcție de cuptor.

Sfatul Mama Verde: Dacă stai cu teama caloriilor, iată două trucuri care te vor ajuta să le reduci. Primul, în locul unutul gras și a unturii, pune doar unt cu 65% grăsime. Al doilea, în locul melasei, folosește stevia, pentru indice glicemic zero, sau zahăr din flori de cocos pentru un indice glicemic scăzut.