Mai e puțin și casele noastre vor fi parfumate cu miros de sărbătoare, de cetină de brad și de bucate tradiționale. Nelipsit ar trebui să fie și mirosul de cozonac aburind, proaspăt scos din cuptor, iar aici găsiți rețeta celui pe care obișnuiesc să-l fac eu.

Din păcate, anul acesta noi vom spune “pas” coptului de cozonac tradițional, din cauza intoleranțelor lui Tudor, la gluten și la lactate. Eu n-am încotro și țin regimul cu el. Dar vreau să vă recunosc ceva. Și oricât de urât ar suna, să nu mă judecați: de Crăciun voi trișa! Am făcut un plan cu taică-su și ne vom lua unul pe care-l vom mânca pe furiș. Asta e, ăștia suntem, deloc perfecți, însă ne străduim. Până să ne și iasă, am făcut o listă întreagă cu locuri de unde pot fi comandați cozonaci plămădiți artizanal și gustoși ca pe vremea bunicii.

Sursa : Confiteria 34

1. Confiteria 34, București

Nu știu cum sunteți voi, dar eu nu folosesc cuțitul ca să tai cozonacul. Îl prind bine, cu ambele mâini, îl rup și desfac din el fâșii, fâșii. Îmi place să-i simt textura lipicioasă, pe degete. Plus că pot să mușc din el cât vreau, după pofta inimii.

Când l-am văzut pe cel de la Confiteria 34, exact asta mi-am imaginat că fac. Efectiv l-am mâncat cu ochii! Dați click pe filmulețul de mai jos și o să înțelegeți ce vă zic. Eu de la secunda 25 am zis că mă topesc dacă nu-l gust.

Rețeta dolofanului e una veche, moldovenească, transmisă din generație, în generație. Este o afacere de familie, pornită, anul acesta, de o mamă și cele două fiice ale sale, din dorința de a aduce în casele tuturor dulciurile copilăriei.

Totul se face manual, așa cum ați și văzut. Aluatul e frământat cu mâinile, e învârtit, sucit, tăiat, întins și umplut apoi cu creme pentru toate gusturile: cacao, stafide, nuci, rahat turcesc și chiar cu Nutella ori M&M, după cum au vrut clienții.

Se lasă la rumenit în cuptor, iar când vine vremea scosului, crusta dulce și crocantă primește tușa finală: o ploaie de zahăr alb ca zapăda și… e gata de livrare, atât în București, cât și în toată țara. Comenzile se fac telefonic.

Sursa : Confiteria 34

Dacă aveți grija siluetei, vorbiți cu fetele de la Confiteria 34. Fac pentru voi și cozonaci cu Green Sugar ( 0 calorii și 0 indice glicemic) și cu ulei de cocos. O nebunie! Costă 80 de lei, kilogramul, iar unul cântărește în jur de 1,300 grame.

2. Brutăria Simplu, Brașov

Sursa : Brutăria Simplu

Cozonaci crescuți ca-n povești găsiți și la Brutăria Simplu, din Brașov. Sunt artizanali și făcuți cu maia sălbatică, plină de beneficii pentru flora noastră intestinală. Numai procesul de dospire durează cel puțin două zile! Făina folosită este una de calitate, certificată organic. La fel de naturale sunt toate ingredientele folosite.

De pildă, ouăle folosite sunt de fermă, vanilia este luată din păstăi, iar lista continuă și cu umplutură. Care, apropos, se face după pofta clientului: unul poate fi cu mac, altul cu nucă și mai au o minunăție, umplută cu fistic ciocolată albă.

La toate acestea se adaugă ingredientul secret al brutăriei: un strop de iubire născut din pasiunea pentru dulciuri sănătoase și pentru pâine vie, bună de-ți intră la suflet.

Sursa : Brutăria Simplu

Pentru că vorbim despre o brutărie artizanală, capacitatea de producție este limitată. Asta înseamnă că trebuie să vă grăbiți cu rezervarea pe care o puteți face fie telefonic, fie direct la Brutărie.

Cozonacul cântărește un kilogram și costă 85 de lei.  Dar își face toți banii, pentru că, de fapt, vă puneți sănătate-n farfurie. În plus, susțineți și munca celor care-l plămădesc lent și artizanal.

La cât de gustos e, nu cred că va rezista mult pe masă, neatins. Însă dacă vreți să-l mâncați cu măsura caloriilor, e bine să știți că un astfel de grăsun, păstrat bine în ambalajul său, se menține fraged chiar și 10 zile. Practic, puteți trece și de Revelion cu el.

3. Cozonacul.ro, București

Ho, ho, ho! Mult a fost, puțin a mai rămas până la Crăciun! Cam așa e și cu lista de comenzi a celor de la Cozonacul.ro, care se umple pe zi ce trece, mai ceva ca sacul Moșului.

Pe 17 decembrie deja se trage linie, ca până de Ajun, cuptoarele încinse să aibă timp să vă coacă rotofeii preferați pentru masa de sărbători.

Sursa : Cozonacul.ro

Indiferent dacă-i alegeți tradiționali, cu nucă, stafide, rahat turcesc sau cu ciocolată belgiană și lapte din belșug, de un lucru să fiți siguri: sunt dulci și fragezi de vi se topesc în gură!

Sursa : Cozonacul.ro

Sunt artizanali, copți în tihnă și mai au un atu! Cei de-aici fac doaaar cozonaci, așa că și dacă vă taie pofta-n toiul verii, știți de unde să-i comandați. Îi găsiți în București, pe Calea Șerban Vodă.

Ca prețuri, avem așa: cel cu ciocolată belgiană, 64 de lei, ceilalți, 59. Iar imediat după Crăciun, lista se redeschide pentru pofticioși.

4. Brutăria Companion, București

În București. am patru brutării artizanale testate de mine. Și toate au cozonaci cu maia. Prima, care are și cozonaci tradiționali pe listă, este Companion, despre care am mai scris aici.

Sursa : Brutăria Companion

Cel cu maia costă 55 de lei, iar cel tradițional, 50 de lei, bucata de 800 de grame. Îl puteți lua separat sau într-un pachet care cuprinde tot ce e mai bun pentru masa de Crăciun. Inclusiv ciorbă și sarmale. Sună tare bine pentru cei care duc lipsă de timp! Atenție, listele se vor închide în curând!

5. Mama Pan, București

Sursa : Mama Pan

Mama Pan este și ea în lista preferințelor mele, din două motive. Aici, am făcut primul meu curs de pâine cu maia, acum vreo doi ani, când voiam să-mi deschid propria brutărie, pe fonduri. N-am avut noroc. Apoi, la scurt timp, Mama Pan a devenit pentru mine și prima brutărie de unde îi luam pâine fără gluten, lui Tudor.

Povestea brutăriei este foarte faină, pentru că, în esență, este un proiect social. La Mama Pan lucrează mame din familii destrămate, care au copii în grijă.

Sursa : Mama Pan

Practic, cumpărând de aici, nu doar că vă puneți voi o pâine pe masă, dar puneți una și pe masa acestei comunități de femei muncitoare și greu încercate de viață.

Revenind la cozonacul lucrat cu mâna, acesta costă 40 de lei și are 650 de grame. Dacă poftiți la turtă dulce, tot aici găsiți.

6. Artizanii By Demetra Organic Bakery, București

Prima mea pâine cu maia de aici am comandat-o, acum vreo 6 ani. Integrală, cu semințe. Vis, vă spun! De atunci am rămas fidelă acestui tip de pâine, foarte accesibil la preț. Pe lângă celelalte minunății pe care le plămădesc în mica brutărie, cum ar fi plăcinte cu dovleac, sărățele și fursecuri cu nucă. Fac, firește, și cozonaci, dar aceștia sunt cu drojdie. Cel simplu, doar cu rahat turcesc și stafide, costă 48 de lei, iar cel cu extra nucă ajunge la 50 de lei.

Sursa : Artizanii by Demetra Organic Bakery

7. Mons Mellis Barbu Văcărescu, București

A patra brutărie care mi-a intrat la suflet este Mons Mellis. Cei de aici se laudă cu o pâine premiată și vă spun cu mâna pe inimă că gustul ei o face să-și merite toată faima. Realmente este inegalabilă. Nici cozonacii lor nu se lasă mai prejos! Tot buni și cu parfum de sărbătoare, tot naturali. Costă 69 de lei, kilogramul.

Sursa : Mons Mellis Barbu Văcarescu

8. Cuptorul Moldovencei,Iași

Vă poftesc acum în dulcele târg al Ieșilor, la o bucată zdravănă de cozonac moldovenesc, autentic.

Se spune că din cuptoarele Moldovencei ies unii aurii, înalți cât latul palmei de brutar și pufoși ca-n vremea bunicii. Ar fi păcat să treceți prin zonă și să nu-i încercați. Au cacao, nucă, stafide ori rahat și răsătură de portocală. Costă 80 de lei, bucata.  

9. Bunătăți de casă Cristina, Piatra Neamț

Poftiți la cozonaci și în Piatra Neamț. Aici, vă-mbie cu arome cei de la Bunătăți de casă Cristina . Cozonacii cu maia s-au vândut toți, dintr-un foc, dar mai au tradiționali, la 70 de lei, kilogramul și încă un pic peste. Iată-i!

10. Prăjituri de casă Corina, Oradea

N-avea cum să lipsească, din listă, orașul meu preferat: Oradea! Aici o găsiți pe Corina, care face niște prăjituri de casă senzaționale. La mare căutare îi sunt acum și cozonacii.

Sursa : Prăjituri de Casă Corina
Sursa : Prăjituri de Casă Corina

Cozonaci buni de pus pe masă mai găsiți și la Patiseria Fulgi de Nea. Au două tipuri, moldovenești și asortați, de-aproape un kilogram și jumătate, fiecare. Costă 65 de lei.

În schimb, la Tagretti Sweet House găsiți cozonaci umpluți cu mac și înveliți cu o glazură albă, fină.

Sursa : Tagretti Sweet House

Fiind oraș de graniță, dar și influențe evreiești, în Oradea se împletesc atât gusturile, cât și tradițiile. Astfel. pe lângă cozonacii noștri tradiționali găsiți și babka cu cacao, la Piața 9, despre care am mai scris aici.

Sursa : Piața 9

La prețul de 60 de lei, babka cu maia și ciocolată găsiți și la Artisano brutărie artizanală deschisă, cu mult curaj, în pandemie. Iar la cum i s-a dus vestea, cei de acolo n-au greșit că și-au pornit afacerea chiar în astfel de vremuri. 

Sursa : Brutăria Artisan Oradea

Tot ei au și baigli, cozonaci ungurești, la mare căutare în zona Bihorului. Sunt un fel de ruladă cu umplutură muuultă, muuultă! Costă 45 de lei.

11. Pită de Casă Sibiu

În Alămor, județul Sibiu, povestea cozonacilor de altădată e încă vie. În fiecare an, în pragul sărbătorilor, din zori și până-n noapte, mâinile Mariei Ranf plămădesc, în troaca veche de generații, aluatul dulce din maia naturală și lăsat la dospit sub ștergar.

Sursa : Pită de Casă Sibiu / Maria Ranf

Apoi, din cuptorul pe lemne. făcut din pământul Transilvaniei, ies peste o sută cincizeci de cozonaci, toți rotofei și rumeni ca obrajii pruncilor ciupiți de gerul iernii.

Sursa : Pită de Casă Sibiu

O parte se vinde-n sat, ca pâinea caldă, iar ce rămâne merge la Piața locală Transilvania, care se ține în fiecare weekend, în Sibiu.

11. Prăjituresele, Ilfov

Mai știu și alte mâini harnice, care mi-au bucurat papilele gustative veri la rând, într-una dintre cele mai frumoase locații de lângă București. Sunt cele ale Prăjitureselor și vă spun cu toată sinceritatea că fetele de acolo fac treabă foarte bună.

Sursa : Prăjituresele

Din bucătăria doamnei Sanda, au gata de livrare cozonaci apetisanți și naturali. Costă 75 de lei, iar comenzile se fac telefonic.

12. Mama Cozonacilor, Craiova

Dacă aveți în plan să vă petreceți sărbătorile în zona Craiovei, mi-a șoptit o prietenă că și aici există un loc fermecat, de unde vă puteți comanda desertul tradițional pentru masa de Crăciun. Se numește “Mama Cozonacilor” și o găsiți pe strada Petre Ispirescu 38-44. Adresa nu aveți cum s-o ratați. Vă veți da seama după mirosul înnebunitor și după formată în fața sediului, înainte de fiecare sărbătoare. 

13. Veganzza

Și-acum, vreau să vă arăt ce vom avea noi pe masa de Crăciun! În familia noastră n-au existat sărbători fără cozonac, Ei bine, și cum Tudor, anul acesta, nu poate mânca cu gluten și lactate, v-am mai spus, am ales să comandăm unul special, de la Veganzza.

Sursa : Veganzza

Este rawvegan, ținut la deshidrator preț de 18 ore, la 40 de grade Celsius. Are făină de ovăz, migdale, nuci pecan și nucă românească, cacao, vanilie și portocale.

Este cea mai bună variantă pentru cei cu intoleranțe, alergii sau care pur și simplu vor să fie vegani, din convingeri etice. Este îndestulător, costă 65 de lei și cântărește 650 de grame. Cât despre gust, n-am niciun stres. Am mai comandat prăjituri de la Ioana și știu sigur că-s pe mâini bune.

Aplicațiile care-ți arată unde se coc toți cozonacii din țară

La final, vreau să vă vorbesc despre două aplicații apetisante: Cozomap și Cozoapp. Prima vă arată unde sunt “urcați” toți cozonacii proaspăt copți, oriunde, în țară! Iar a doua vi-i arată pe cei care sunt de vânzare. Tot ce aveți de făcut e să descărcați aplicațiile, gratuit, pe IOS sau Android. Cu ajutorul lor aruncați un ochi în curtea gospodinelor, vă alegeți ce vă place, iar apoi vă puteți lăuda cu produsul, printr-un share pe Facebook.