A zis cineva pizzaaa? Mâna sus dacă și voi iubiți faimosul preparat italian. Pe noi, cel puțin, ne-a cucerit. Atât eu, cât și Tudor am mânca-o dimineața, la prânz și seara. Pe repeat.

Vă invit să aflați cum, cu puțină răbdare și imaginație, putem tranforma o bombă calorică, de tip fast-food, într-un preparat sănătos, dar și un aliat de nădejde în războiul cu colacii înfășurați în jurul taliei. Printați articolul și puneți-l pe frigider, cât mai curând!

Pizza, sănătate curată

Nu-ți bate capul cu compoziția. E suficient să faci o inspecție în cămară, în frigider ți… boom! La treabă, acum! Iată din ce am făcut-o eu:

Aluatul

  • 500 gr. de făină integrală – este plină de fibre, de vitamine și de minerale.
  • un cub de drojdie proaspată sau un plic de drojdie uscată.
  • 300 ml de apă călduță
  • 2 linguri de ulei de măsline – are conținut ridicat de grăsimi sănătoase. E antiinflamator, contribuie la prevenirea diabetului tip 2 și a bolilor cardiovasculare.
  • 1 praf de sare neiodată.
Sursa: Arhiva personală

Topping-ul

  • 400 de gr ciuperci – sunt o sursă valoroasă de proteine, sunt puternic antioxidante și pot reduce colesterolul rău din sânge.
  • 200 gr boabe de porumb – bogate in fibre, bogate in vitamina A, E si un bun stimulent al memoriei.
  • 100 de gr de măsline negre
  • o ceapă mare, taiată julien – are efecte antibiotice, antimicrobiene, antiinflamatoare și este un prebiotic esențial florei intestinale.
  • un dovlecel potrivit – efecte benefice la nivel gastrointestinal.
  • un ardei capia – stimulează digestia, ajută la tratarea anemiei și conține 30 de antioxidanți.
  • 3 ouă de prepeliță – proteină de cea mai înaltă calitate. Pe lângă aminoacizi, vitamine, minerale și proprietăți antiinfecțioase, te ajută și la slăbit.
  • 200 de gr de branză de capră – sursă importantă de B12 și de calciu.
  • 100 de gr de mozzarella de bivoliță – conține vitamina B12, vitamina E, A și riboflavină. Are cu 40% mai puțin colesterol decât brânza de vacă.
  • parmezan – 100 gr – conține omega 3, probiotice de calitate și e ușor de digerat.
  • rucola – bogată în clorofilă și în fibre, ajută corpul la detoxifiere.
Sursa: Arhiva personală

Sosul

  • 400 gr suc de roșii – datorită licopenului, ne protejează de radicalii liberi. Întărește oasele. Ajută la slăbit.
  • un praf de sare
  • turmeric – antiinflamator, dovedit anticancerigen. Truc: adăugați și piper proaspăt măcinat, ca să-i potențați beneficiile.
  • busuioc – imbunătățește digestia și previne infecțiile respiratorii.
  • cimbru – ajută la digestie, calmează tusea.
  • oregano – previne balonarea, protejează inima, reduce colesterolul, este antimicrobian.
Sursa: Arhiva personală

Mod de preparare

Am dizolvat drojdia în apa caldă și am turnat-o, într-un bol, peste făină, sare și ulei. Frământatul aluatului mi-a luat în jur de 10 minute. Alte 45 de minute l-am lăsat la dospit, timp în care am tăiat mărunt toate ingredientele pentru compoziție și le-am amestecat cu oul crud. Odată crescută, am împărțit coca în 4 bile pe care le-am modelat cu sucitorul.

Fiecare blat l-am uns, apoi, cu sosul de roșii și cu mozzarella rasă. Cu o lingură, am pus topping-ul. Am dat totul la 180 de grade, pret de 25 de minute, iar înainte să închid cuptorul, am pus o ploaie de parmezan. Ca sa nu se tuflească, rucola a ajuns pe pizza abia când am scos-o.

Sursa: Arhiva personală

Idei : Ca variante de topping-uri sănătoase: broccoli, roșii uscate la soare, nuci românești, muguri de pin, gorgonzola, pui, curcan la cuptor sau pe grill, mezeluri fără aditivi, sardine, somon, rucola, baby spanac, etc.

Reper : O pizza cum am făcut eu, adică de mărime medie, am calculat că are cam 600 de calorii.