Ce mă bucur că există alternative gustoase și sănătoase la tot ce înseamnă făină cu gluten. E adevărat că, fără ea, prăjiturile, pâinea ori torturile nu cresc așa… ca-n povești, dar dacă puteți trece peste acest aspect, vă garantez că veți pune pe masă niște deserturi minunate.
Mai jos vă las o rețetă delicioasă de tort de morcovi, fără zahăr și fără gluten, după recomandarea celor de la Confiteria 34. Mergeți la sigur, vă spun, pentru că fetele de aici știu ce fac și fac o treabă taaare bună! Așadar…
De ce aveți nevoie
Înainte să vă apucați de lucru, vreau să vă spun că în cofetărie este foarte important să respectați cantitățile. La fel de importantă este și sarea, chiar dacă multora li se pare bizar s-o pună în prăjituri. Cu ajutorul ei intensificăm gustul dulce al tuturor prăjiturilor. E un fel de “praf magic”, în bucătărie.
Ingrediente
Bun. Acum, aveți nevoie de :
- 3 ouă
- 2 banane coapte
- 10-15 curmale mici, dar pe care trebuie să le lăsați la hidratat câteva ore, 4 de preferat, în lapte de cocos. Dacă nu aveți așa ceva, le puteți ține fie în lapte de vacă, fie în apă
- 6 linguri de ulei de cocos
- 1 pliculeț praf de copt
- un praf de sare
- 110 gr făină de năut
- 40 gr făină de migdale
- 50 gr fulgi de cocos
- 2 lingurițe de fulgi de cocos
- o linguriță de scorțișoară
- 4-5 morcovi medii
- 125 gr nuci românești, pecan ori braziliene, de care aveți sau vă plac. Să nu vă fie teamă să jonglați cu ingredientele.
Crema
Partea de deasupra a tortului, crema, se prepară imediat, în doi timpi și trei mișcări. Aveți nevoie doar de 250 de grame de mascarpone și două linguri de miere sau de pudră green sugar, dacă nu vă doriți extra calorii.
Cum se prepară
Mai întâi, mixați curmalele hidratate cu bananele. Apoi, într-un alt castron, amestecați ingredientele uscate: făina de năut cu făina de migdale, praful de copt, scorțișoara și crocanții fulgi de cocos.
Bateți bine cele trei ouă cu praful de sare, până când iși dublează volumul. Acum e momentul să adăugați crema de banane și curmale, dar și uleiul de cocos, pentru un gust fin, exotic. Treptat, puneți ingredientele uscate și amestecați totul de jos în sus, ca să nu se lase umplutura.
A venit și rândul morcovilor, vedetele tortului. Pe ei îi dați pe răzătoarea mică, apoi îi amestecați bine, bine cu nuca și cu întreaga compoziție de mai sus.
Puneți totul într-o formă de copt și lăsați-o preț de 40-50 de minute în cuptorul încins la 180 de grade. Imediat ce blatul trece de testul scobitorii, îl puteți scoate la răcit. Va trebui să stea afară în jur de o oră, abia apoi puteți pune crema de mascarpone deasupra.
Dacă vă place cu mai multă cremă, dublați cantitatea. Tăiați blatul pe jumătate, puneți un strat de cremă între feliile generoase, apoi încă unul, deasupra.
S-aveți poftă!
Am și un pont pentru voi. Dacă nu aveti timp sau pur și simplu vă e teamă să vă “aruncați” în bucătăria fără gluten, așa cum mi-a fost și mie, să știți că puteți comanda. De pildă, cei de la Confiteria 34 îl vând cu 80 de lei, kilogramul, iar tortul cântărește undeva la un kilogram și două sute de grame.
Indiferent de varianta pe care o alegeți, mâncați-l fără mustrări de conștiință. Tortul este și gustos, și sănătos. Iată și de ce:
- Ouăle sunt o sursă excelentă de proteină completă
- Nucile au grăsimi bune, conțin arginină – aminoacidul care menține elasticitatea vaselor de sânge, ajută funcționarea corectă a creierului, întăresc sistemul osos și imunitatea. Pentru toate beneficiile lor, 30 de grame, pe zi, sunt suficiente.
- Bananele sunt bogate în fibre, proteine, potasiu, magneziu și acid folic.
- Iar morcovii sunt plini de betacaroteni pe care corpul nostru îi transformă în vitamina A. Mai au potasiu, vitaminele K, B6, B7 si biotină.