N-o să vă mint, o să vă spun adevărul  în față. Din momentul în care vă puneți șorțul de bucătărie, mai aveți de așteptat fix 5 ore până să scoateți din cuptor cozonacii. Am și două vești bune: munca efectivă vă ia cam în jur de 40 de minute, cu tot cu spalat vasele, iar frământatul durează cât pauza de publicitate de la PRO. Glumesc, mai puțin de atât. 

Mie, din rețeta de mai jos, mi-au ieșit doi dolofani pufoși, gustoși și înmiresmați,  dar care nu cred că vor apuca Crăciunul. 

Cozonac făcut în cinci pași simpli 

Mai întâi, puneți mâna pe pix și notați ingredientele. Pentru aluat aveți nevoie de:

  • 1 kg de făină 
  • 600 ml lapte – 300 pentru maia, 300 pentru aluat
  • 260 gr zahăr (o lingură pt maia, restul, la aluat) 
  • 6 ouă
  • 30 de grame de drojdie proaspătă
  • o linguriță de sare fină 
  •  un praf  de sare pentru gălbenusuri
  • 100  gr de unt cu 82% grăsime
  • 100 ml de ulei de floarea soarelui
  • esențe, după gust. Eu am pus de portocale, vanilie si rom.

Umplutura:

  • pliculețe zahăr vanilat bourbon 
  • 150 de gr nuci
  • 40 de gr de cacao 
  • opțional: stafide, rahat. 

Pont:  ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, în niciun caz reci. 

Pasul 1, maiaua 

Dizolvați drojdia în 300 de ml de lapte călduț. Adăugați o lingură de făină și o lingură de zahăr. Amestecați-le cu un tel, până se încorporează toate. Bolul în care ați pregătit maiaua se acoperă cu un prosop de bucătărie și se lasă la crescut, la loc călduț, ferit de curenți, până când își dublează volumul.   

Pasul 2, aluatul

Puneți într-un vas mare kilogramul de făină și amestecați-l cu o linguriță de sare fină. Ceilalți 300 de ml de lapte puneți-i la fiert, împreună cu restul zahărului. Aveți grijă să nu se prindă de fundul ibricului, în timpul fierberii. Lăsați să dea un clocot. Faceți o gaură în mijlocul făinii și turnați laptele îndulcit. Acoperiți cu făina de pe margini. Lăsați totul să se răcească, preț de câteva minute. 

Cele 6 gălbenușuri se freacă cu jumătate din cantitatea de esențe și cu un praf de sare. Se pun peste amestecul de făină cu lapte. Acum se adaugă și maiaua. Începeți frământarea aluatului. Țineți untul moale lângă dumneavoastră. Luați din el, bucată cu bucată, ungeți-vă palmele cu el și frământați continuu, în jur de 10 minute. Spre final, adăugați, treptat, uleiul, cât să vi se desprindă coca de mâini.

Coca rezultată trebuie să fie moale. Dacă vi se pare prea lipicios, mai adăugați un pic de faină, dar cât să nu devină aluatul prea tare.

Totul se lasă la dospit într-un vas foooarte încăpător și acoperit, vreme de 2 ore. Nu mai mult, pentru că aluatul se va acri. 

Pasul 3, umplutura

Trageți la tigaie nuca și mărunțiți-o. Bateți spumă cele șase albușuri, cu un praf de sare. Adăugați, treptat, zahărul vanilat și restul esențelor, până când obțineți o spumă tare. Dacă e prea groasă, puneți puțin lapte. Amestecați totul cu nucă și cu cacao. 

Pasul 4, împletitul

Ungeți blatul de lucru cu ulei. Luați aluatul, împărțiți-l în două și fiecare parte, în alte două. Puneți sucitorul pe ele și întindeți-le. Cu o spatulă, ungeți fiecare bucată cu umplutură, până la vreo doi centimetri de margini. Rulați-le, apoi, două câte două, și împletiți-le. Cozonacii rezultați trebuie să-i puneți apoi în două tăvi unse bine cu unt și tapetate cu hârtie de copt. Acoperiți-i cu un prosop de bucătărie. Îi lăsați să crească în tihnă, la loc călduț, încă o oră.  

Sursa: Arhiva personală

Pasul 5, coptul 

Preincălziți cuptorul la 180 sau 190 de grade, în funcție de aparat. Faceți un amestec dintr-o lingură de lapte și un gălbenuș. Ungeți cozonacii cu el și apoi presărați nuca și foarte puțin zahăr.  Dați-i la cuptor pentru 50 – 60 de minute. 

Sursa: Arhiva personală

Important! 

Nu deschideți cuptorul în prima jumătate de oră. Spre final, cozonacii pot fi testați dacă sunt copți în interior cu ajutorul unui băț pentru frigărui sau a unui cuțit. Se taie când sunt reci. 

Sfatul Mama Verde: 

Dacă sunteți la dietă, mâncați-l cu măsură, la micul dejun. Luați în calcul că o singură felie are 400 de calorii, așadar, nu degeaba cozonacul e inamicul numărul 1 al siluetei. Știu că pofta e pe măsură, dar decât să mâncați unul întreg, deodată, mai bine împărțiți-l în porții și mâncați câte una pe zi.