Mai întâi, vreau să vă port cu mine prin județul Sibiu, perla Transilvaniei. E una dintre cele mai frumoase zone din țară, mai ales când vine vorba despre vacanțe cu copiii.
Conacul Maria Theresa, Orlat – județul Sibiu
Lux în mijlocul naturii. Așa poate fi descris, pe scurt, Conacul Maria Theresa, un loc unde aerul nobil se împletește perfect cu peisajele de vis.
Pentru copii este un mic Paradis. Locul de joacă e generos, are fermă de animale, iar lebăda Ian, prietetoasă cu cei mici, este vedeta lacului.
Mâncarea este aleasă pe sprânceană, pentru toate gusturile, chiar și pentru cei mai pretențioși oaspeți care vin în Mărginime. Veți avea parte de degustări de vinuri alese cu brânzeturi, meniu provincial românesc, cea mai bună ciorbă de hribi cu păstăi, miel la proțap și foc de tabără, la înserat.
Un atenție deosebită e pusă și pe zona de dormit. Cotate cu 5 margarete, casele din lemn vă îmbie la un somn liniștitor, în încăperi mari, cu accente nobile. Prețurile pornesc de la 300 de lei, pe noapte.
Locul mai dispune de lac, pentru pescuit, cât și de terenuri de tenis.
Pensiunea Ghiocelul, Valea Avrigului
Situată pe Valea Avirgului, Pensiunea Ghiocelul este un ranch impresionant, dotat cu de toate, ideal pentru un concediu cu copiii, bun de pus în bagajul cu amintiri.
Micul dejun e bogat în bucate tradiționale făgărășene, toate făcute-n casă, din ingrediente curate și gustoase. Pensiunea dispune de fermă proprie, de unde veti putea mânca pe saturate branză, ouă, lapte și gem. Mai mult, are și păstrăvărie.
Pe lângă tobogane, leagăne, trambuline și carusel, cei de la pensiune au un centru de echitație modern, cu cai de rasă și instructori specializați.
O drumeție montană, făcută pe cal, vă costă 50 de lei, ora. Un curs de echitație vă scoate din buzunar 100 de lei, iar dacă vreți să vă trimiteți copilul în tabăra de călărie, costul se ridică la 145 de lei, pe zi, cu cazare și cu mese incluse.
Mai mult, proprietarii pot închiria doi cai și doi ponei, la domiciliu. Pentru 500 de lei, timp de 2 ore, ei vă asigură transportul animalelor, dar și instructorii de la centru.
Cazările pornesc de la 180 de lei pe noapte și nu veți regreta timpul petrecut aici. La pensiune există masă de biliard, de ping-pong, trasură, sanie, puteți trage cu arcul sau puteți pescui. În plus, vara, puteți sta cu cortul.
Pensiunea Poiana Neamtului, Valea Avrigului, Sibiu
Ce ați zice despre un loc unde să simțiți cu adevărat sălbăticia naturii? La poalele Făgărașilor, înconjurată de păduri dese și umbroase, se înalță o pensiune de poveste. Poiana Neamțului are o fermă impresionantă de căprioare. Iar Wili, cerbul, este stăpânul. Blând cu copiii, adoră să se joace cu ei, dar și să fie răsfățat cu mult porumb.
Turiștii spun că aici se mănâncă cel mai bun păstrăv din zonă. Iar dacă iubiți drumețiile, așezarea pensiunii o face să fie poarta de plecare a majorității traseelor spre crestele munților.
Pensiunea Natura Family Resort, Porumbacu de Sus, județul Sibiu
Natura este locul de joacă preferat al copiilor. Iar la Natura Family Resort au parte de ea, din belșug. Atracția principală e microferma de păsări și de iepuri.
Mâncarea e de calitate, făcută, în mare parte, cu ingrediente din gradina și sera resortului. Dacă vă plac bunătățile lor, puteți cumpăra de la Dor de Natura produse naturale, cum ar fi dulcețurile ori siropurile din rubarbă.
După masă, merită să vizitați și împrejurimile.
Cazarea în spațioasele camere pornește de la 240 de lei, pe noapte. Pensiunea vă pune la dispoziție biciclete și triciclete, centru de echitatie, plimbări cu sania/trăsura, dar și drumeții spre fascinantul Transfăgărășan.
Pensiunea Ferma Brândușa, Porumbacu de Sus, județul Sibiu
Tot în Porumbacu de Sus e și Pensiunea Ferma Brândușa , căreia merită să-i treceți pragul. Copiii au fermă, piscină și cai numai buni de cutreierat, pe ei, cărările zonei. În plus, pot fi organizate și tabere de o zi, pentru cei mai mari de 6 ani.
La sosire, după ce gazdele vă vor întâmpina cu țuică și cu vișinată, puteți savura delicioasele coaste la cuptor, cât timp cei mici se distrează în curte.
Ferma de sub Penteleu, județul Buzău
Ferma de sub Penteleu e o altă cazare excepțională, pe care am pus-o pe harta destinațiilor, vara aceasta.
O conectare mai bună cu natura nici că se putea găsi, și asta pentru că, de cum pășești aici, îți poți lua adio de la semnalul telefonului, internet ori televizor. Ești doar tu, cu cei dragi și cu tot ce înseamnă traiul autentic, din satul românesc.
Lapte proaspăt muls, tochitură la ceaun, fiartă în curte, la foc lent, și multe alte bucate alese vă vor fi puse pe mese, în fiecare zi. Pensiunea oferă servicii complete, micul dejun, prânzul și cina, toate din ferma proprie, fiind incluse.
Pachetul de servicii începe de la 3 nopți de cazare și costă 750 de lei. Tâmplăria, olăritul, țesutul, mulsul animalelor, echitația, pictura ori adunatul ouălor sunt doar câteva dintre activitățile puse pe listă, pentru copii.
Pensiunea Grădina Ascunsă, Bughea de Jos, județul Argeș
Acum, vreau să vă duc în Grădina Ascunsă, un loc tare drag mie. Înconjurată de un peisaj fabulos, pensiunea e o încântare pentru ochi și pentru suflet. Priveliștea de la ferestrele panoramice îți taie răsfularea.
Sunt 3 hectare de teren, dar vizual pari a avea toti munții doar pentru tine.
Chiar și copiii, care de obicei se plictisesc repede, aici, vor avea ce face zi-lumină. Pensiunea are o mini fermă, poneii fiind îndrăgiți pe loc. Există trambulină, un tobogan mare, loc de alergat cât cuprinde, dar și o groapă cu nisip. Jucăriile sunt din partea casei.
Prețul pentru o noapte pornește de la 140 de lei și, dacă doriți, gazdele vă pot asigura și mesele. Ar fi păcat să refuzați, mai ales că fiica proprietarei, o fetiță superbă, de doar 12 ani, și-a descoperit un nou talent și face niște prăjituri delicioase. Evident, sub supravegherea mamei.
Ferma Club, Moroeni, județul Dâmbovița
La doar două ore de București, puteți opta pentru odihnă și relaxare de 5 stele, la Ferma Club, din Moroeni.
Pe lângă fermă și spațiu cât curpinde, copiii au leagăne, tobogane, castel de jocuri, trambulină și se pot plimba cu poneii. În meniu, găsiți omletă din ouă de prepeliță, mezeluri naturale, pastramă din carne de cocoș de curte, coaste de purcel vietnamez ori frigărui de vițel.
Tot aici, puteți porni în drumeții montane, spre cele mai frumoase trasee ale Bucegilor sau vă puteți relaxa la piscina încălzită, la sauna uscată ori la masaj.
Stâna lui Aidan, județul Cluj
Pe marginea lacului Ciurila, se află Stâna lui Aidan. Locul are o încărcătură aparte.
Pe lângă multitudinea de animale, copiii au turn cu tobogan si leagane, în vreme ce mamele se pot răsfăța cu tratamente de înfrumusețare, în salonul special amenajat. Domnii pot pescui pe malul lacului, acompaniați de-o bere rece.
Mâncarea e bună, cu specific ardelenesc și, la cerere, vi se pot pregăti coșuri pentru picnic.
Să nu plecați fără să încercați iaurtul de casă bine aromatizat cu mentă proaspătă.
Sursă foto main: Andrei Alexandru, Facebook Pensiunea Brândușa