Sincer, Ioana Vașvari a reușit un lucru magic! Să creeze un loc aparte, în care de cum pășești, simți că toate grijile, supărările ori frustrările le-ai lăsat la intrare.
Totul e de-un verde viu, cât vezi cu ochii, împodobit pe-alocuri de smocuri mari de plante medicinale, pline de culoare. E paradisul din care Ioana și-a făcut o afacere de succes, cu uleiuri aromatizate, turtițe, creme și medalioane terapeutice, pentru trup și suflet, despre care am mai scris aici.
Pensiune cu retreat, un concept Seva Sana, unic în țară
De curând, familia Vașvari a vrut să facă mai mult, pe dealul din Ardud Vii, situat la 20 de km de Satu-Mare. Pasiunea Ioanei pentru plantele vindecătoare a făcut-o să viseze la o pensiune cu retreat, singura din țară cu un concept care aduce sănătatea și binele turistului în prim-plan. Cu multe eforturi, cei doi soți au deschis larg porțile primei Manufacturi de Sănătate unde vă puteți caza.
Zona de relaxare
Până să vă duc în interiorul Căsuței cu Plante, vreau să vă povestesc despre spațiul de relaxare, care se întinde pe câteva hectare.
E bogat în pajiști, pomi încărcați cu fructe coapte, câmpuri de plante medicinale, puternic parfumate, o podgorie plină de rod, șezlonguri comode, dar și un ciubăr, gata să vă odihnească după o zi de plimbare, în mijlocul naturii.
Sau, de ce nu, poate că vreți o saună în aroma uleiurilor esențiale, cu grad terapeutic.
Pentru că are copii și știe cât de important e ca părinții să aibă timp și pentru ei, Ioana a gândit un loc de joacă spațios, cu leagăne, tobogan, trambulină și-o ladă cu nisip, plină de jucării.
Căsuța cu plante
Inspirată de lumea plantelor, Ioana a născocit o căsuță de poveste, cu 3 încăperi spațioase și primitoare care le poartă numele: gălbenele, lavandă și cimbrișor. Camerele au terase spațioase și baie comună. Prețul unei nopți este de 170 de lei, iar în interior vă așteaptă o surpriză aromată.
Viorel, soțul Ioanei, este avocat de meserie, însă vrea să-și pună roba-n cui, ca să se dedice-n întregime afacerii de familie. Pasionat de vânătoare, în multe dintre produsele de pe masa pensiunii veți găsi, la cerere, carne de vânat.
Vi-o arăt, acum, și pe Elsa, cățelusa care a început antrenamentul pentru “vânătoarea” de trufe. Ca să știți cu ce veți mai fi răsfățați.
Viorel Vașvari are și un vin alb, medaliat cu argint, obținut din podgoria proprie. E musai să-l încercați. Iar în cărți e și deschiderea unei pălincii.
Turiștii, puși pe primul plan
Încă de la intrare, veți fi întâmpinați ardelenește, cu un pahar de țuică sau de vin. Tot din partea casei aveți felii de pâine, stropite cu uleiuri intens aromatizate cu plante medicinale. Îmi place mult că tot ce înseamnă conceputul Seva Sana are la bază sănătatea.
Mai mult, în prețul cazării sunt incluse felurite tipuri de plante din care vă puteți face propria turtiță de ceai.
Mâncare bio, de la producătorii locali
La cerere, familia Seva Sana vă poate oferi, de la producătorii locali din zonă, lapte, caș, dar și preparate proaspete și naturale, din carmangeria Danciu.
Ce produse am încercat
- Crema obținută din uleiul de gălbenele e senzațională. Eu am pielea uscată și a făcut minuni.
- Nelipsit îmi este, însă, uleiul de corp, din migdale dulci si aromatizat de lavandă. Aplicat seara, după baie, e ce trebuie după o zi petrecută la plajă.
- Ceaiurile și medalioanele terapeutice! Aceste mici tablouri în miniaură sunt ceva de vis. Tudor a făcut vreo 5 turtițe de ceai, toate aromate și cu un gust divin.
- Esențele tari se țin în sticluțe mici! Așa sunt și parfumurile cu miros irezistibil create, ocazional, de Ioana.
Pe scurt, întreaga experiență Seva Sana m-a încântat! Iar modul în care Ioana a ales să facă turism pe modul slow, cu accent pus pe satisfacerea clientului, este un exemplu că, dacă vrei, se poate și în România.