1. Potcoava, județul Dâmbovița
Raiul cailor, raiul turismului ecvestru îl găsiți La Potcoava. E un paradis verde, întins pe 2.4 hectare, pe coama unui deal, mărginit de păduri și cu o priveliște superbă spre munții Leaota.
Ferma care găzduiește cele mai nobile animale se află în Runcu, județul Dâmbovița, și este o afacere de familie, pornită de la o pasiune comună: dragostea pentru cai.
Ajunși în mijlocul naturii, copiii nu vor avea cum să se plângă de plictiseală. Au la dispoziție suficient spațiu pentru alergat, dar și un loc de joacă bine echipat, inclusiv cu o mini tiroliană. Cei interesați pot urma, evident, cursuri de echitație pe superbii cai din rasa Haflinger. Plimbări călare se pot face și pe dealuri, și pe cărările pădurii.
Vârsta acceptată pentru călărie pornește de la 4 ani, iar prețul este de 150 de lei/oră. Mai mult, cei mici se pot distra în trăsura trasă de cei mai simpatici ponei.
Ferma de cai are și spații de cazare, 13 la număr. Toate camerele duble au mobilier din lemn lucrat manual și niciuna dintre ele nu este dotată cu TV. Găsiți, în schimb, momente numai bune de petrecut în natură, în mini zona de SPA, la saună, în jacuzzi sau în camera salină.
Pachetele oferite sună atractiv. Pentru o persoană cazată într-o cameră dublă, prețul este de 750 de lei, pentru două nopți. Dar în preț aveți incluse: pensiune completă, o oră de drumeție călare, intrarea la SPA și 10% reducere la orice activitate de echitație luați separat. Suplimentul pentru copiii între 4 și 14 ani este de 215 lei, iar pentru cei peste 14 ani, 395 de lei, pentru cele două zile.
Să vă zic, acum, și despre mâncare! Ziua începe cu un mic dejun sănătos, făcut doar din ingrediente locale. Mai mult, laptele servit este de la văcuțele celor de la Potcoava.
Un mare plus îl au pentru că au meniuri adaptate, în funcție de cei care le calcă pragul. Astfel că dacă sunteți vegetarieni, vegani, ori aveți alergii/intoleranțe alimentare, veți avea la masă bucate adaptate cerințelor voastre.
În meniu găsiți și berbecuț rumenit la proțap și cartofi copți direct în foc.
De asemenea, puteți cumpăra cu încredere produsele din cămara lor: au zacuscă de casă, dulcețuri, siropuri felurite, din muguri de brad, flori de soc, ori păpădie și miere polifloră, de munte.
A, și să nu uit! Întrebați de evenimentul Haidook Experience. Cei experimentați într-ale călăriei pot pleca două zile cu calul, pe munte, unde vor înnopta cu cortul, la o stână.
2. Cobor – ferma de biodiversitate, județul Brașov
Cobor – ferma de biodiversitate este un alt loc ce pare desprins de pe tărâmuri îndepărtate, unde totul s-a păstrat în armonie cu natura.
Cuibărită printre dealurile Transilvaniei, în județul Brașov, ferma se-ntinde pe unele dintre ultimele pășuni rămase ecologice, în toată Europa.
Și-a deschis porțile în 2016, ca pensiune pentru cai și centru de reabilitare. Animalele au la dispoziție 20 de hectare pe care alerga și trăi în semi libertate.
Răsfățate și bine crescute sunt și surele de stepă, vacile transilvănene, ce pot fi admirate în toată splendoarea lor.
Ce puteți face aici
Aici, copiii se vor conecta cel mai bine cu natura. Vor putea face tururi ghidate ale fermei, pe jos sau cu căruța, vor putea să observe păsările sălbatice și vor putea lua parte la grădinărit, în ferma ecologică.
Din program nu vor lipsi turele cu bicicleta, trekkingul, mersul pe sfoară, tir cu arcul ori plimbările cu poneii.
De altfel, adulții se pot înscrie la tabere de fotografie ori de wilderness.
Ca experiență ce merită trăită este camparea pe dealuri. Se ajunge acolo cu o căruță cu coviltir, în care pot încăpea maximum 5 persoane. Prețul este de 250 de euro, dar se împarte la toți ocupanții. Aveți incluse prețul căruței, al căruțașului, caii, ghidul, cortul, sacul de dormit și izoprenul. Costurile alimentelor sunt de 20 de euro, pe zi, asta dacă nu vreți să veniți voi cu mâncare.
Mare parte din mâncarea de la Cobor provine din ferma proprie, ecologică. Iar legumele sunt din soiuri vechi, românești, cu acel gust de altădată.
Dacă nu vreți să stați cu cortul, vă puteți caza la fermă. O cameră dublă, cu mic dejun inclus, costă 40 de euro pe noapte. Locul este pet friendly.
Tot contracost puteți alege un tur botanic, unde veți putea studia flora spontană, sub îndrumarea unui ghid. Prețul este de 70 de euro, iar rezervările trebuie făcute cu 5 zile înainte.
3. Saciova Hills, județul Covasna
Pe cuvânt, mai în mijlocul naturii decât aici nici că se poate. Țineți minte Saciova Hills, pentru că proprietarii de aici au propriul loc parc cinegetic!
Imaginați-vă doar cum e să vă începeți ziua cu o plimbare făcută la doi pași de cerbi și căprioare. Evident, totul se face în condiții de siguranță. Deocamdată, mistreții nu mai sunt, din cauza pestei porcine, dar cel mai probabil, parcul va fi repopulat. Acest loc de vis este situat în Saciova, județul Covasna, la 45 de km de Brașov.
Gazdele vă pun la dispoziție și o trăsură, din care puteți admira toată frumusețea sălbatică a parcului cinegetic.
Seara, după ce soarele apune peste Transilvania, puteți sta la un pahar de vorbă, în fața focului de tabără, și vă puteți caza într-una dintre camerele decorate cu elemente vânătorești. O noapte aici costă 383 de lei, preț listat pe Booking.
De pe masă nu vă vor lipsi specialitățile proaspete din vânat și păstrăv. Specificul bucătăriei este unguresc, bucatele fiind făcute din ngrediente de la producătorii locali.
4. Maggie`s Ranch, Râșnov
Resortul cu specific western, deținut de Maggie și Sorin, se află în Râșnov. Aici, pe pământ românesc, s-au împletit armonios cele două culturi: a noastră și a americanilor.
Restaurantul Maggie s Ranch este un Steak House generos care aduce pe mesele clienților cărnuri de calitate, preparate după rețete americane.
Găsiți coaste de porc cu sos de muștar ori caramelizate. burgeri, carne la grătar, mușchi de vită argentiniană, quesadilla, salată cu mușchi de vită, dar și supe, creveți ori plăcintă cu brânză sau cu mere.
Ce puteți face
Puteți merge cu bicicleta, juca tenis, baschet sau ping pong sau vă puteți relaxa în saună, în jacuzzi-ul exterior ori în piscina de afară, vara.
5. Green Codru, județul Bihor
Ce ați zice de o grădină zoologică, între munți? Ei bine, ea există și se află-n munții Codru Moma, județul Bihor. Ideea îi aparține lui Viorel, proprietarul Green Codru, care a moștenit un teren imens de la părinți. Inițial, în zona care e protejată, a adus două lame Alpaca pe post de paznici ai proprietății întinse pe 10 hectare. Evident, la scurt timp, ele au ajuns atracția zonei și, inevitabil, parcul zoo s-a tot mărit.
Aici e locul ideal unde să vii cu copiii. Căprioarele și cerbii, de pildă, sunt atât de prietenoase cu turiștii încât stau și la mângăiat.
În Zoo Green Codru cei mici pot admira și caprele de Camerun, porci mangalița, iepuri și păuni viu colorați, maiestuoși. Tot aici există și un loc de joacă pentru copii.
Cât costă intrarea la Zoo Codru
8 lei pentru copii, în preț fiind inclus și un bol cu hrană pentru animale, și 12 lei pentru adulți.
Luni, marți și miercuri este închis, iar în restul zilelor, programul este de la 9-19.
De reținut e că, timp de un an, orice animal de la Zoocodru poate fiu adoptat. Suma minimă este de 100 de lei, iar pentru persoanele juridice, de 300 de lei. Firește, animalul nu va pleca nicăieri, dar prin virarea banilor, “părinții adoptivi” ajută la creșterea și la ingrijirea lui.
La 3 kilometri de parcul Zoo, proprietarul a amenajat și un spațiu de cazare. O vilă cu două dormitoare, o baie, bucătărie utilată, zonă de luat masa și foișor cu grătar.
Cât costă cazarea
Prețul este 450 de lei pe noapte, minimum două, în weekend. Green Codru se află la 60 de kilometri de Oradea.
.