Fie dulci sau sărate, brioșele sunt o idee excelentă când ai poftă de-o gustare rapidă. Și dacă tot am găsit căpșune proaspete, românești, în piață, mi-am zis că merg la sigur cu ele pentru pachetul lui Tudor, la școală.

Doar că de data aceasta am umblat puțin la rețetă. Și bine am făcut! Abia acum am reușit să obțin gustul acela divin al brioșelor din cofetării. Mascarpone era secretul!

Sursa : anitalianinmykitchen.com

Mâncată direct din cutie, brânza mascarpone e fadă, lipsită de gust, motiv pentru care am evitat, până acum, să o folosesc. Însă, când e adaugată ca ingredient, mai ales în prăjituri, se schimbă povestea. E cea care desăvârșește preparatele, lăsând pe papilele gustative o amprenta fină, untoasă, cremoasă.

Sursa : Spycegraphy

Vă mai rețin doar puțin, să vă spun despre zahăr. Alegeți unul de calitate, cu adevărat nutritiv. În locul celui alb, rafinat, lipsit de nutrienți și plin de calorii goale, eu folosesc zahărul brut (melasa) ori zahărul din nectar de cocos. Ambele conțin minerale, în special potasiu, au un indice glicemic scăzut, iar aroma lor e una plăcută, de caramel. Dar asta nu înseamnă că pot fi mâncate cu lingura, zi de zi. Cea mai sigură sursă de dulce cu adevărat sănătos o găsim tot în fructe!

Ingrediente
  • 4 ouă, la temperatura camerei
  • un pachet de unt, 82% grăsime, la temperatura camerei
  • 300 de gr făină integrală
  • o linguriță praf de copt
  • un praf de sare
  • 50 de gr de melasă (zahăr brut, nerafinat)
  • 150 de gr de zahăr de cocos
  • 150 de gr de iaurt gras
  • 150 de gr de mascarpone
  • 3 picături esență de migdale, însă puteți pune și de vanilie sau de lămâie
  • 300 de gr de căpșune. Eu le-am găsit proaspete, românești, din a doua recoltă – cea de toamnă.
Cum le-am făcut

Într-un castron, am pasat, cu ajutorul unei palete de silicon, untul moale cu cele două tipuri de zahăr, până când s-au topit împreună. Am adăugat praful de sare, cele 4 ouă și am început să le bat cu mixerul, la putere maximă, preț de un minut. Peste compoziție, am pus iaurtul, brânza mascarpone și cele 4 picături de esență de migdale. Nu m-am aruncat la mai multe, pentru că esența e destul de aromată.

Separat, am amestecat făina cu praful de copt și apoi am încorporat totul în compoziție. Textura obținută ar trebui să fie ca a unei smântâni mai groase. Mie mi-a ieșit așa:

Culoarea închisă e dată de amestecul de zahăr brut cu cel din nectar de cocos.

Acum e rândul fructelor. Am pus peste ele o lingură de făină și le-am amestecat ușor, cât să le acopăr integral fără să le zdrobesc. Apoi, le-am pus peste compoziție și, tot cu mișcări lente, de jos în sus, le-am încorporat în aluat.

La final, am umplut formele de brioșe și-am băgat totul în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade. Le-am lăsat cam 25 de minute, până când au trecut testul scobitorii. De reținut e că nu trebuie să deschideți cuptorul în primele 10 minute, pentru că astfel riscați să nu mai crească frumos.

Arhivă personală

Mie mi-au ieșit 18 brioșe grase, pufoase și cremoase. Pot fi mâncate atât calde, cât și reci. Sunt excepționale!

Spor și poftă bună!