V-am zis cât îmi place primăvara? Cu gândul la ea, după ce am dat de niște poze când abia înfloreau pomii, am făcut, din nou, o rețetă tare dragă mie: coșulețe de ovăz umplute cu iaurt și cu afine. Desertul sănătos și delicios se face numaidecât.

Ca să obțin coșulețele dulci am avut nevoie de:

  • 100 gr fulgi de ovăz.

  • 50 gr pastă de curmale

  • un praf de sare

  • o bucată de unt, cât să ung formele de brioșe.

Pentru umplutură, eu am ales:

  • iaurt de bivoliță

  • miere

  • afine

  • frunze de mentă.

Cu toate pe masă, m-am apucat de treabă. Primele care au intrat în joc au fost curmalele, pe care le-am lăsat 10 minute la hidratat în apă, înainte să le transform în pastă. Cu blenderul. Am adăugat, apoi, fulgii de ovăz și am amestecat totul bine, cu praful de sare.

Cât am preîncălzit cuptorul la 200 de grade, am uns cu unt câteva forme ceramice. Cu ajutorul unei linguri, am pus, în interiorul lor, amestecul de ovăz și curmale, pe care l-am modelat cu degetele, cât să obțin forma unui coșuleț.

Le-am pus pe toate la cuptor, la 200 de grade. După 25 de minute, timp în care compoziția a devenit rumenă și aurie, le-am scos și le-am lăsat la răcit.

La final, am pus și umplutura: iaurtul de bivoliță, pe care l-am îndulcit cu miere, câteva afine și câteva frunze de mentă, pentru un gust răcoritor.

Dacă doriți o variantă vegană, potrivită și celor cu intoleranțe ori alergii, iată cu ce puteți înlocui câteva dintre ingrediente:

  • iaurtul de bivoliță poate fi înlocuit cu iaurt vegan de caju ori cocos.

  • ovăzul trebuie să nu conțină urme de gluten.
  • În locul untului, puneți ulei vegetal.

  • Iaurtul poate fi îndulcit cu stevia ori poate fi înlocuit cu o cremă vegană de vanilie. Îmbogățiți totul cu ce fructe vă permite dieta, pentru un plus de vitamine.

 

S-aveți poftă!

Pont:

Coșulețele de ovăz merg de minune la micul dejun, dar pot fi mâncate și la gustare. 

Beneficii:

  • Ovăzul – conține fibre de înaltă calitate, recomandate în dietă, și beta-glucani, benefici copiilor cu alergii. 
  • Iaurtul – sursă excelentă de probiotice și de calciu.
  • Mierea – furnzior de energie, vitamine din complexul B și minerale precum calciu, fier și potasiu.
  • Afinele – au proprietăți antioxidante, antivirale, sunt sănătoase pentru ochi și pot reduce riscul de cancer.