Strălucită minte a avut cel care s-a gândit să aducă beneficiile salinei naturale, într-o singură încăpere! Haloterapia, sau inhalarea aerosolilor salini, este una dintre cele mai bune modalități să țineți piept virozelor de sezon. Și nu numai!

Sursa : Arhivă personală / Foto realizată în Salina by ABC

De când am descoperit salinele de apartament, mi-am făcut un obicei din a-l duce pe Tudor, care are rinită alergică. Iar efectele s-au văzut de la primele ședințe.

Beneficiile salinelor artificiale

Încăperile au pereții interiori zidiți cu blocuri de sare naturală. Podelele sunt acoperite cu un strat generos de pulbere fină, iar fiecare mișcare a ei generează aerosoli benefici, încărcați cu ioni negativi și cu minerale (iod, magneziu, calciu și brom). Aceste microparticule sunt absorbite atât prin piele, cât și prin căile respiratorii, pe care le curăță de toate relele.

  • Afecțiunile respiratorii, precum virozele, otitele, sinuzitele, laringitele, tusea prelugită și supărătoare, polipii ori amigdalita cronică pot fi tratate cu succes, în câteva ședințe. Salinoterapia este recomandată ca să vă puneți rapid pe picioare, dar și ca prevenție. De asemenea, suprainfecțiile pot fi ucise din fașă. Astmul și rinitiele alergice pot fi și ele ameliorate după expunerea repetată la aerosolii salini.
  • Afecțiunile pielii, cum ar fi psoriazisul, dermatita atopică și chiar acneea se pot îmbunătăți vizibil, scurtând, astfel, nevoia de a interveni alopat.
  • Aerosolii au un beneficiu de necontestat și în întărirea imunității, mai ales în sezonul rece. Episoadele de răceală sunt mai rare și mai scurte, ca durată.
  • Dacă aveți probleme cu somnul, sunteți o persoană nevrotică, ce-și iese repede din pepeni, ori suferiți de o ușoară depresie, e bine să știți că-n mijlocul sării vă puteți găsi liniștea, datorită efectului ei calmant. Totodată, ea ajută și la creșterea nivelului de serotonină, cunoscut drept ” hormonul fericirii”.
Sursa : Arhivă personală / Foto realizată în Salina by ABC

Haloterapia are efect antibacterian, antimucolitic, antiinflamator, dezinfectant și ajută la oxigenarea plămânilor.

Foarte important! Mergeți la salină numai DUPĂ ce discutați cu medicul dumneavoastră sau al copilului.

Contraindicații haloterapie 

Desigur, există și categorii de persoane care au interzis la terapia cu sare : cei care suferă de tumori maligne, boli purulente, boli psihice, hemoragii, emfizem pulmonar, cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, hipertiroidie, afecțiuni renale acute, epilepsie, tuberculoză, dar și femeile însărcinate.

Personal, salinele artificiale mi se par o alternativă bună la cele naturale, deși este limpede că nu se pot ridica 100% la standardele celor din mină. Pentru mine, însă, cu toate că Salina Prahova este cea mai apropiată de capitală, nu este o opțiune. Faptul că se intră cu mașinile în interior mă face să o tai de pe listă, din cauza poluării de la țevile de eșapament. Alte saline naturale sunt la Praid, Turda, Ocnele Mari, Târgu Ocna.

Pentru că, din păcate, mi-e imposibil să fac naveta la una naturală, l-am dus pe Tudor la două saline artificiale.

Sursa : Salina Corbeanca
Sursa : Salina Corbeanca

Prima dintre ele este Salina Corbeanca, deschisă de un medic. Mă simt confortabil și cu măsurile luate în contextul actual: număr limitat de persoane, lampă UV pusă în recepție și dezinfectarea camerei după fiecare client. A doua salină este Salina by ABC, din București.

Salina, loc de joacă pentru copii

Toate salinele artificiale (le găsiți în toate orașele țării) sunt bine ventilate și au o temperatură plăcută, între 22 și 24 de grade. Aproape toate au și loc de joacă pentru copii. “Ceața” pe care o vedeți în poze este creată de microparticulele cristalelor de sare, ridicate de copii, în timpul jocului.

Sursa : Arhivă personală / Foto realizată în Salina by ABC
Ce trebuie să știți când vă duceți la salină
  • Purtați haine deschise la culoare. Altfel, riscați să plecați cu cearcăne de sare pe ele.
  • Luați-vă șervețele la voi. După primele 10 minute, și sănătoși tun dacă intrați, tot vă va curge nasul și veți tuși ușor. Aerosolii curăță impecabil căile respiratorii.

Recomandarea numărului de ședințe se face în funcție de afecțiuni. Ca durată, optim ar fi să stați în jur de 50 de minute.

Ședințele de salinoterapie pot începe de la vârsta de un an, dar, așa cum am spus și mai sus, este foarte important să discutați mai întâi cu un specialist.