Aseară, Matei dându-și la o parte pilota de pe picioare.
– Când îmi văd tălpile îmi doresc să fiu pe o plajă, în Italia.
– De ce în Italia?
– Ca să mănânc cea mai bună înghețată, cea mai bună pizza și să mă bălăcesc în apă!
Cam asta ne dorim și noi – să fim pe o plajă la soare, la mare. Iar un city break in mijlocul iernii chiar face bine la casa omului. De când avem copiii, am renunțat la vacanțele în doi, pentru cele în patru. Decât să-i lasăm acasă și să le ducem dorul, preferăm să-i luăm cu noi și să le ducem grija!
Până la urmă, știm cu toții că un astfel de concediu nu înseamnă relaxare 100 %. E doar un alt fel de a avea grijă de copii, în alt oraș. Însă e dovedit că o călătorie, oricât de mică, vine la pachet cu o exepriență uriașă pentru cei mici. Sincer, preferăm să ne urcăm în avion și, în două, trei ore, să fim undeva într-un colț de Italie, la soare, decât să stăm cinci ore pe DN1, în drum spre Sinaia.
Dacă Luca, la vârsta de doi ani făcuse peste 5 mii de kilometri cu mașina, în turul Europei, Matei e mai norocos. La un an și jumătate a decolat spre primul lui city break. Și de atunci au tot fost…
Cum îți pregătești copilul pentru primul zbor cu avionul
- Pune-l să își facă din timp bagajul, (un rucsac pe măsura forțelor sale) în care să adauge jucăria, cartea, hăinuța preferată. Obisnuiește-l să-l poarte singur. Se va simți tare mândru. În plus, va învăța să fie și responsabil.
- Povestește-i despre locurile în care urmează să ajungă – inventează povești cu dragoni și zâne, dacă e cazul. Așa îl vei face curios și nerăbdător să vadă locuri noi.
- Pune strictul necesar în bagajul de mână: haine de schimb, câteva scutece, șervețele umede, ceva ușor de mâncat, cum ar fi un fruct. Evită dulciurile și mâncărurile grele, care ar putea să-i provoace greață.
- Vorbește cu pediatrul pentru a ști ce fel de medicamente să iei la tine. Asigură-te că ai toate cele necesare pentru orice urgență ori situație neprevăzută.
5. În cazul unui zbor mai lung, ca să îl ții ocupat, ia la tine câteva jucării preferate, cărți de colorat și creioane. Inventați tot felul de jocuri antrenante ca să nu se plictisească.
6. Pentru că există anumite restricții privind lichidele transportate, e bine de știut că poți cumpăra apă plată pentru bebe după ce treci de securitate sau chiar din avion. Ba poți să le ceri însoțitoarelor de zbor să te ajute cu apa caldă pentru prepararea laptelui.
7. În avion, schimbarea presiunii poate fi neconfortabilă. Poți scăpa de problemă dacă îl alăptezi sau îi oferi suzeta. Fii calm, nu te panica și cere ajutorul însoțitorilor de bord pentru orice ai nevoie.
8. Încearcă să-l adormi. O călătorie cu avionul îl poate suprastimula, astfel că e bine să eviți o criză de oboseală la coborâre fix când trebuie să te orientezi spre locul de cazare.
9. Cărucior sau port-bebe? Interesează-te cum e locul în care veți petrece vacanța. Dacă străduțele sunt pavate cu piatră și abundă în scări, preferabil un port bebe confortabil în locul unui cărucior pe care să îl iei pe sus din zece în zece metri.
Călătoria – cea mai bună lecție pentru copilul tău!
Poate că de multe ori ți-ai zis “mai bine îl las acasă, e prea mic să înțeleagă ceva!”, “Nu îl pot scoate din zona lui confort, e prea riscant!” Știai, însă, că o călătorie, fie și de două zile, e o investiție pe termen lung în dezvoltarea copilului tău? Studiile arată că ieșirile împreună cu familia au efect maxim asupra inteligenței și succesului lor in viață. Copiii care călătoresc mai mult au un procentaj mai mare de reușite școlare si un nivel mai înalt de educație.
Mai mult, e dovedit că cei care călătoresc de mici, ajung adulți cu un venit mai mare cu până la 12% decât cei care nu au ieșit din mediul lor.
Așadar, luați-i cu voi peste tot! Veți crește copii mai sociabili, mai independenți, mai descurcăreți. Faptul că se află într-un loc nou, cu reguli și culturi noi îi va ajuta să se adapteze, să se integreze mai ușor, de-a lungul vieții.
Sfat: Nu vă stresați pentru somnul celui mic, pentru că i-ați schimbat locul. După o zi de plimbare prin oraș, ai mei, de pildă, cad lați înainte să apuc să le zic “noapte bună”.
Cel mai important e să nu le transferați panica și teama voastră. Copiii sunt adaptabili, dar și un burete plin cu emoții. Faceți tot posibilul să absoarbă doar ce e mai bun.