Mă înfior numai când încerc să mă pun în pielea bietelor femei. Ca proaspătă mamă, abia aștepți ca, la finalul celor 9 luni de sarcină, să-ți strângi bebelușul la piept, să pleci cu el acasă, fără să ai vreo teamă! Din păcate, pentru mamele care au născut la maternitatea din Timișoara, ceea ce trebuia să fie cea mai frumoasă perioadă s-a transformat într-un coșmar. Mărturiile lor sunt sfâșietoare.
Una dintre mamele care are bebelușul infectat a aflat din presă și de la medicul ginecolog că nou-născutul este pozitiv. Femeia, care nu are COVID-19, l-a adus pe lume, sâmbătă, pe 28 martie.
Filmul cronologic al dezastrului din maternitate
Abia de luni, medicii și asistentele ar fi început să poarte echipament de protecție, semn că ceva se întâmpla. A doua zi, marți, s-a aflat că maternitatea va fi închisă, pentru două zile, după ce câteva cadre medicale au fost testate pozitiv. Miercuri seara, a venit rândul mamelor și copiilor să fie testați. Tânăra mamă mai spune și că, pe durata carantinei, a primit foarte puțină mâncare: un iaurt, un corn cu unt și unul cu parizer.
Joi , deși rezultatele testelor nu veniseră, femeile și bebelușii au fost externați. Din acel moment și până la primirea rezultatelor s-au scurs alte 5 zile. În tot acest timp, toți cei care erau pozitivi, fără să știe, au putut transmite virusul.
“Cred că a luat virusul de la cadrele medicale”
Tânăra mamă, care nu e infectată, crede că bebelușul ei a luat virusul de la cadrele medicale. De când e acasă, în izolare, cu cel mic, trăiește cu teama în suflet. Deși nou născutul este asimptomatic, femeia îi ia temperatura în fiecare seară și îl controlează dacă mai respiră, de frică să nu pățească ceva în somn.
Mamele, despărțite de bebeluși. Nu i-au mai văzut de câteva zile
Prin clipe teribile trec și mamele ale căror teste au arătat că sunt infectate. De zile-n șir, sunt separate de bebelușii lor, pe care nu-i mai pot strânge în brațe. Despărțirea va mai dura cel puțin o săptămână.
Printre lacrimi, una dintre ele susține că nu s-ar fi ajuns aici dacă cei pozitivi nu ar fi fost amestecați cu cei negativi. Mai mult, ea spune că a fost externată, deși rezultatul nu sosise. La scurt timp, ea a fost luată de acasă și internată, pe motiv că este infectată. Nici până acum femeia nu a văzut cu ochii ei testul care să-i arate că a ieșit pozitiv.
În total, 10 bebeluși și alte 25 de persoane, printre care cadre medicale, mame care abia au născut, dar și o gravidă sunt testate pozitiv la coronavirus.
Olimpia Oprea, managerul spitalului municipal Timișoara, a spus că va cere retestarea bebelușilor, întrucât rezultatul inițial ar putea fi fals pozitiv.
Pe fir a intrat și ministrul Nelu Tătaru, care a cerut anchetă epidemiologică. Revoltătorul caz e anchetat si de către procurori. Ei au deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, în cazul bebelușilor infectați.
Miruna Ioani, mamă, medic și blogger, a lansat o petiție online , prin care cere ca mamele infectate să poată continua alăptarea bebelușilor care nu sunt pozitivi. La nivel mondial, OMS și CDC recomandă alăptarea, chiar și în astfel de condiții, atât timp cât sunt respectate condițiile de igienă, iar mama se simte bine. În cazul în care mama nu se simte bine, este de preferat ca femeia să folosească o pompă pentru sân. Laptele îi poate fi dus nou născutului de către un cadru medical neinfectat.
Până în acest moment, se pare că nicio mamă infectată nu a transmis virusul copilului abia născut.