Am trecut de mai multe ori pe lângă pădurea de la marginea Sibiului, am și mâncat la han, însă, până acum, nu am știut și ce comoară stă ascunsă acolo.

Muzeul Astra este cel mai mare muzeu natural, în aer liber, din Europa, și al doilea ca mărime, din lume. E așezat cu atenție, bucată cu bucată, în Rezervația Dumbrava Sibiului, la 3 kilometri de oraș.

Sursa : Muzeul Astra
Sursa : Muzeul Astra

De cum pășești aici, ți se dezvăluie o altă lume: cea a satelor autentic românești, unde trecutul și prezentul se-mpletesc armonios. Mi-a plăcut mult gospodăria din Mahmudia, vopsită simplu, în culori specifice Dobrogei, cu acoperiș din stuf.

Sursa : Arhivă personală

Mi-a plăcut și casa albastră, probabil tot pescărească.

Sursa : Arhivă personală

Însă zona morilor de apă și de vânt m-a cucerit.

Sursa : Arhivă personală
Sursa : Arhivă Personală

Muzeul în aer liber are 96 de hectare în care vă puteți plimba în voie. Sunt 10 kilometri de alei și aveți o mulțime de popasuri unde să vă trageți sufletul și să mâncați în tihnă, dacă vă e comod să vă aduceți la pachet.

Locul în sine e o poveste: lacul Dumbrava e împrejmuit de pădurea umbroasă și răcoroasă, din care răsar celebrele mori. Întreaga zonă e bogată în peste 300 de case tradiționale, țărănești, din diferite zone ale țării, păstrate întocmai.

Sursa : Muzeul Astra

 

Sursa : Muzeul Astra

Aveți o mulțime de spații destinate spectacolelor, festivalurilor gastronomice și atelierelor interactive.

Ateliere și festivaluri populare

De pildă, weekendul acesta este Târgul de olărit. Frumos. Ceramic. FolositorMeșteri olari, căhlari și țiglari se vor întrece să-și arate iscusința în meserii străvechi, încă păstrate vii. Zăboviți lângă ei să vedeți cum din mâinile lor ies vase de lut și cum se gătesc demonstrativ, pe vatră deschisă, rețețe tradiționale zonelor din care vin. 

Sursa : Muzeul Astra
Sursa : Muzeul Astra

Întâlnirea se dă la Târgul de Țară, începând cu orele 10 și până la 17. Atât adulții, cât și copiii pot învăța cum să decoreze, singuri, obiectele de ceramică.

Sursa : Muzeul Astra

Au festivaluri de muzică și de tradiții multi etnice, unde artiști de valoare, muzicieni și ansambluri de dansuri și de cântece populare își vor arăta cu mândrie porturile și obiceiurile.

Sursa : Muzeul Astra
Mâncare tradițională, gătită sub ochii turiștilor

Gustul mâncărurilor îl puteți simți direct acolo, de la producătorii locali. Oierii din Mărginime fac cea mai bună tocană de noatin cu mămăliguță.

Sursa : Muzeul Astra
Sursa : Muzeul Astra
Sursa : Muzeul Astra

Lipovenii își pun pe grătare cei mai buni pești, prinși în lacul Dumbrava și gătiți ca-n Delta Dunării, sătenii din Țara Oltului fierb tocană de pui cu găluște de făină, în timp ce comunitățile sașe fac ciorbă de gulii cu agrișe.

Fiecare final de săptămână îmbracă o altă activitate. Sunt ateliere interactive de pictură pe lemn, pe ceramică, broderie și cusut, dar și prelucrarea lemnului, sub îndrumarea meșterilor. Nu lipsesc nici atelierele de cosit fâneața și secara.

Sursa : Muzeul Astra
Cât costă intrarea

Prețul biletului este de 25 de lei, pentru adulți. Copiii sub 6 ani au intrarea gratuită, elevii și studenții plătesc 7 lei, iar pensionarii, 12 lei. La toate grupurile de peste 20 de persoane se fac reduceri. Nu vă uitați masca acasă ori în mașină, pentru că biletele se cumpără din incinta clădirii, aflate chiar la poartă. Plata cu cardul este încurajată.

Ce puteți face
  • Nu ratați casa de pe bancnota de  10 lei, o clădire boierească, înălțată în epoca medievală.
Sursa : Stb Sindicat
  • Vizitarea întregului areal muzeal o puteți face din trăsură ori sanie, în funcție de sezon. Trăsura albă, cu două locuri, costă 150 de lei, pe oră, iar cea cu șase locuri – 200 de lei. O plimbare cu căruța, 30 de lei, pentru o jumătate de oră.
  • Pescuitul este permis, dar doar în sezon, iar prețul este în jurul a 50 de lei.
Sursa : Arhivă personală
  • Dacă doriți o ceremonie de botez ori o cununie într-un cadru de vis, la una dintre cele două biserici din cadrul Muzeului, prețurile sunt între 100 și 200 de lei.
  • Închirierea unui spațiu, pentru evenimente în aer liber, vă scoate din buzunar 50 de lei/mp.
Unde puteți mânca și dormi
Sursa : Arhiva personală

Hanul Veștem, din incinta Muzeului Astra, este un loc unde puteți trage peste noapte. O cameră dublă costă 150 de lei, pe noapte. Micul dejun nu este inclus, însă puteți mânca la restaurantul hanului. Am întrebat de specialități și umblă vorba prin târg că maestrul bucătar Adrian transformă-n artă tochitura Caraiman. Are cârnați de casă, bucăți de porc, mămăligă, brânză de Sibiu și e servită cu murături.

Hanul din Tulgheș are și el porțile deschise pentru un ospăț boieresc. Noi am mâncat astă iarnă și ne-a plăcut totul, de la servire, decorul rustic și până la bucate, toate tradiționale și-n mare parte, făcute cu ingrediente locale.

Sursa : Arhivă personală
Sursa : Hanul din Tulgheș

Puteți înnopta și la Hostel Diana, aflat tot în Muzeul Astra. Pentru un pat, plătiți între 25 de lei și 40 de lei, pe noapte.

Cum ajungeți la Muzeul Astra

Dacă nu aveți mașină personală și nici taxiul nu vreți să-l luați, puteți ajunge cu autobuzele 1, 11 și 12, din Sibiu.

Sursă foto main: Muzeul Astra/Facebook