Ne-a umplut casa cu miros de cetină și sufletele cu bucuria Crăciunului, dar acum a venit vremea despărțirii. De preferat e să fie una frumoasă!

Unde aruncăm bradul de Crăciun

În niciun caz nu trebuie aruncat de la etaj sau la întâmplare, pe spațiile publice. Dar înainte de toate, aș vrea să vă dau două variante despre CUM să-l scoateți din apartament, ca să NU pătiți ca mine, acum 9 ani.

Îmi luase soțul o minune de brad. Mare, de aproape 2 metri, de bogat și parfumat nici nu vă mai spun. În fine, și vine momentul să-l aruncăm, mai ales că trecusem bine de jumătatea lui ianuarie, cu el în casă.

Imaginați-vă acum o scenă din Stan și Bran, turnată într-un bloc din Titan, la etajul 5. Eu, cu mătura și cu fărașul în mână, pe palier, scoțând flăcări pe nas că l-a mâncat undeva să ia ditamai bradul, care se scutura doar dacă te uitai la el.

El, lac de sudoarea frunții, se încăpățâna să-l facă să încapă-n lift. De gura mea! Și dă-i, și-mpinge, cu toată puterea, afurisitul de brad care-nțepa ca un arici. Și a-ncercat Bogdan al meu cu avânt din umăr, de se clătinau pereții liftului ca la cutremur. Și a-ncercat și cu piciorul, cu intrat el primul și apoi să tragă bradul după el. Nimic n-a mers. După minute bune de încercări ratate, l-a luat de tulpină și l-a târât pe scări ca pe-un sac de cartofi.

Dar cine-a mers în urma lui, bodogănind ca o soacră? Eu, firește, în pasul piticului și măturând fiecare treaptă, de la etajul cinci și până-n fața blocului. De-atunci, m-am jurat că nu mai bag brad în casă cât oi trăi!

Buun. Până în 2019 am avut brad artificial, apoi l-am abandonat în debara. Am zis că eu trec pe eco. Am cumpărat unul natural, de la pepinieră, și l-am replantat, în aceeași zi, în curtea bunicilor lui Tudor.

Anul acesta am dat bradul artificial, că se așeza praful degeaba pe el. Doar că Tudor nu s-a împăcat cu ideea. Și cum bradul nu puteam să-l cerem înapoi, evident, am luat unul natural. Și mult mai mic.

Și am fost și mult mai deștepți. L-am tăiat cu foarfeca de grădină, creangă cu creangă, ca să-l putem transportă în saci, până la ghena de gunoi. Ha! Că nu ne mai face pe noi un brad!

Asta e o variantă. Alta este să fie pus cu totul într-un sac de plastic uriaș. Ca să nu aveți mari bătăi de cap cu acele scuturate, băgați-l de jos în sus.

Revenind la colectare, în București, treaba e simplă cu reciclarea lor, mai ales în sectoarele 2, 3 și 6. Ideea e ca brazii să fie lăsați LÂNGĂ pubele, nu în interiorul lor. De acolo, vor fi colectați de cei de la salubritate, care-i vor duce în centrele de reciclare, unde vor fi transformați în compost. Adică îngrăsământ natural pentru pământ.

Brazii vor fi colectați până la finele lui ianuarie,

Timișoara

Dacă sunteți din Timișoara, trebuie să știți că firma de salubritate NU îi mai adună de pe străzi.

Cum nici la voia întâmplării nu aveți voie să-i aruncați, pentru că riscați amendă (până la 2,500 de lei), va trebui să-i duceți la unul dintre cele 4 centre de colectare. Acestea sunt; Calea Torontalului 94, Calea Moșniței 2-4, str. Avram Imbroane 70 și Calea Chișodei/ str. Mile Cărpenișan nr. 3.

Singurii care se ocupă de strâțngerea resturilor vegetale sunt cei de la Transclean.

Sibiu

Sibienii care stau la casă pot lăsa brazii lângă pubelele maro, iar cei care stau la bloc, trebuie să-i ducă până la platforma publică. Tot lângă tomberonul maro, cel pentru deșeuri biodegradabile.

Retur la magazinele de bricolaj

În cazul în care ați cumpărat brazii de la magazinele de bricolaj, îi puteți returna tot acolo. Campania e întinsă în toată țara. Singura condiție e să aveți bonul fiscal, care dovedește că l-ați luat de la ei.  În schimbul pomului veți primi un voucher în valoare de 25 de lei, pe care-l puteți folosi în magazin.

Cum poți recicla singur bradul de Crăciun

Dacă stați la curte, treaba e simplă. Fie îl transfromați în rumeguș, fie îl puteți tăia ca să-i transfromați crengile în araci pentru plante.

La fel ca și-n cazul brazilor duși la centrele de reciclare, îl puteți tăia și lăsa să se usuce în grădină. Odată descompus, se va transforma în nutrienți hrănitori pentru pământ.

Totuși, ideal ar fi să cumpărați, de la bun început, un brad cu balot. Astfel, după ce-l despodobiți, îl puteți replanta. Singura problemă e întreținerea lui. Trebuie să nu-l încărcați cu ornamente și e musai să fie ținut la temperaturi sub 20 de grade.