Pe 8 martie, înainte să înceapă toată nebunia cu izolarea, Tudor a avut ultima ieșire în grup. În ciuda vremii friguroase, ne-am dus la atelierul din inima pădurii, pus la cale de Oana Bernecher. Și, de-atunci, am rămas cu gândul la tot ce-am trăit în acele două ore magice.

Sursa : Arhivă personală
Hai afară, hai la joacă

Conceptul “Hai afară, hai la joacă” m-a cucerit de la bun început, pentru că vine mănușă copiilor crescuți la oraș. Punctul de întânire – pădurea Băneasa. În aerul tare și rece al dimineții, pornim pe traseul bine bătătorit de pașii altor iubitori de drumeții. Micii exploratori, copii de-o șchioapă sau de 8 ani, toți frumoși și curajoși, își cară conștiincioși ghiozdănelul și salteluța, în spate. Oana e cea care ne face instructajul.

Sursă : Arhivă personală

E fascinant să vezi bucuria de pe chipurile lor când începe studierea mediului înconjurător.

Sursa : Arhivă personală

Departe de tobogane și de leagăne, printre copaci, pământ care miroase a reavăn și insecte, o lume plină de aventuri li se dezvăluie. Pentru copiii care nu au bunici la țară, astfel de experiențe sunt incredibile.

Sursă : Arhivă personală
Sursă : Arhivă personală

Râme, gărgărițe, mușchi verzi și moi, ciuperci, flori pline de parfum și de culoare, toate au stârnit curiozitatea celor mici, care le-au explorat cu ajutorul lupelor, dar și cu buricele degetelor. Să știți, natura este cel mai bun învățător. În sânul ei, motricitatea se dezvoltă mult mai rapid, fiind terenul ideal pentru joaca senzorială.

Orele alocate atelierului sunt pe final, prilej tocmai bun ca să campăm. Mai tragem o rundă de jocuri, de data asta cu hârtie și cu creioane, și luăm pauza de masă.

Sursa : Arhivă personală
Sursa : Arhivă personală

Oana încurajează gustările sănătoase, așa că nu lipsesc fructele, legumele, nucile, prăjiturile fără zahăr ori sărățele făcute-n casă.

Sursa : Arhivă personală
Beneficiile jocului în natură

Niciodată n-am agreat locurile de joacă din plastic, “asfaltate” cu tartan. Poate că sunt o ciudată sau poate că am complexul copilului de oraș, care n-a avut pe nimeni la țară. Mereu am căutat să stau cât mai mult afară. Cea mai mare parte a copilăriei mi-am petrecut-o “pe vale”, vizavi de blocul în care stateam. Pe-atunci, era un loc plin de bălării, lipitori și libelule colorate. De câțiva ani, are un alt nume: Delta Văcărești.

Sursa : Arhivă personală

Acum, că am copil, nu ratez nicio ocazie de a-l ține cu orele pe afară. Joaca simplă, cu bețe, pietre, frunze, studiatul gâzelor, mersul desculț prin iarbă, cățăratul în copaci ori îmbrățișatul lor au nenumărate beneficii.

Sursa : Arhivă personală
Natura ne vindecă

Natura e vie. O simți, o auzi, o inspiri și o respiri. Natura ne face să ne conectăm cu ea, ne vindecă. Sunt zeci de studii care-i certifică puterile.

Sursă : Arhivă personală
Sursa : Arhivă personală
Știați că?

Statul în natură ne face mai fericiți, ne întărește sistemul imunitar, ne încarcă de energie pozitivă, ne eliberează de stres și ne crește puterea de concentrare?

Cu atâtea plusuri, abia așteptăm să se reia activitățile de grup. În contextul actual, sunt convinsă că un astfel de atelier, ținut în mijlocul pădurii, este cea mai bună opțiune. Grupul este restrâns, cu reguli stricte de igienă, iar interacțiunea se bazează, în mare parte, pe copil – natură.

De la ateliere cu flori, la organizator de tabere urbane

Și-acum, vreau să vă spun despre Oana Bernecher, care-a dat munca din publicitate pe conectarea cu natura și cu inimile copiilor. Drumul ei a început în 2012, cu pasiunea pentru tot ce înseamnă flori și workshopuri. Apoi, a dezvoltat o serie de ateliere și tabere, alături de “Lumea lui Momo” și a continuat cu tabere urbane și excursii în Delta Văcărești, după cursul de forest kindergarten, făcut în 2017. Primii copii cu care a lucrat au fost cei de la grădinița Bergman – Nature Kindergarten, din capitală. Iar toate acestea i-au deschis calea către conceptul de succes “Hai afară, hai la joacă!”.