Oricât de nebunesc ar suna pentru vara asta, am ales să plecăm în Grecia. Considerentul a fost unul singur: la noi mi se pare prea riscantă o vacanță la mare, iar dacă anul trecut, când nu era pandemie, partea de vest a Lefkadei era aproape goală, pentru 2020 ni s-a părut cea mai bună opțiune.

Gialos Beach, anul trecut

Așa că pe 30 iunie am început să căutăm cazări pentru 3 iulie. Da, ne facem din scurt rezervările și o să vă zic, mai jos, de ce.

Stres și nervi înainte de plecare

Ei bine, de pe 1 iulie a început nebunia cu aglomerația de la intrarea în Grecia. Cozi kilometrice plus ORE întregi de așteptare, în coloană. Totul, în același timp cu creșterea alarmantă a cazurilor de Covid-19, la noi, fapt ce ne-a stresat teribil, pentru că nu știam cum avea să evolueze situația. Potrivit Biziday, România este pe locul 5 în UE la numărul de infectări la suta de mii de locuitori, în ultimele 14 zile.

Sursa : Biziday.ro

Ne-am uitat și pe Worldmeters: în jur de 20 de cazuri pe zi, la eleni, si vreo 3 mii în total. În România, o medie de 400 pe zi, și un total ce a ajuns să sară de 26 de mii.

Am zis că fie ce-o fi, testați sau nu, e mai sigur în pustiul de acolo, decât în aglomerația de aici.

Cum am “fentat” aglomerația din vamă

Pe 1 și pe 2, toate televiziunile arătau dezastrul de la Kulata, ceea ce ne-a creat un stres teribil. Ne-am certat, ne-am gândit, ne-am răzgândit. Ne-am făcut și scenarii, dacă ne testează și unul dintre noi iese pozitiv? Până la urmă, ne-am asumat plecarea și ne-am pus pe împachetat.

  • Timp de două zile, mi-am înroșit ochii citind pe un forum pățaniile românilor care plecau în Grecia. De acolo mi-am făcut o radiografie a ceea ce se întâmpla la vamă. Și era groasă rău!
Sursa : Forum Grecia
  • Ca să ne facem o idee și asupra orelor de vârf, am stat continuu pe Waze și pe Google Maps, urmărind traficul și durata drumului.
  • Ne-am hotărât că cel mai bine e să ajungem pe seară. Am plecat la ora 12 din București și, cu tot cu opriri, la ora 21,30 am ajuns la trecerea dintre bulgari și greci.
  • Pe banda din stânga erau în jur de 10 mașini oprite. Noi ne-am luat după mașina din fața noastră, cu numere de Grecia. Abia apoi am văzut că aceasta intrase pe banda destinată autocarelor, însă nu mai aveam cum să dăm înapoi.  Un alt autoturism s-a băgat în spatele nostru. S-a dovedit a fi cu noroc, pentru că am trecut ca prin brânză. Atât de rapid, încât nici n-am apucat să termin de căutat talonul. Ne-au luat doar buletinele și pașaportul lui Tudor. Ne-au întrebat dacă avem formularele, fără să le ceară. Nu ne-au întrebat nici măcar de certificatul de naștere al lui Tudor, deși eu și el avem nume diferite.
Concluzie

Dacă plecați zilele acestea în Grecia, cel mai bine ar fi să ajungeți pe seară. Și încă ceva! Deși pe formularul grecilor putea fi selectată o singură vamă, mulți români susțin că au trecut, începând cu 1 iulie, fără probleme prin Makaza și fără să li se ceară formularele. Oficial, nu a fost anunțat nimic. Practic, și-au cam asumat-o, pentru că oricând ar fi putut fi redirecționați către Kulata, adică la câteva sute de km distanță.

Sursa : Forum Grecia

De astăzi, însă, se pare că NU mai sunt lăsați să intre pe acolo decât cei care au proprietăți în Grecia. Așa că gândiți-vă de două ori înainte să riscați. Informați-vă de la autorități despre situația actuală!

Reducere de 240 de euro, la cazare

Acum vine partea frumoasă: cazarea din Lefkada. Pentru că prețurile săreau cu mult peste 100 de euro, în partea de vest a insulei, am ales să stăm în Vasiliki.

Vasiliki

Am găsit, pe Booking, o vilă cu două camere și piscină privată, sus, în munte, aproape izolată. Nu voiam hotel, nici un loc cu multe studiouri ori apartamente, în contextul distanțării sociale. Prețul pe site era de 110 euro pe noapte, daaar pentru că am dat mail la proprietară și am făcut direct la ea rezervarea, pentru o săptămână, am obținut un preț excepțional: 78 de euro, pe noapte. Adică o reducere de 240 de euro. 

Iar locul arată chiar mai bine decât în poze!

Deci, vă sfătuiesc să căutați pe Booking ce vă place, să vă uitați la nota dată locului de cazare și apoi să contactați direct proprietarul. Evident că și lor le convine, mai ales că nu pierd nimic. Practic, în loc să dea comisionul platformei online, preferă să vi-l reducă vouă din prețul total.

Atenție la ce carduri aveți la voi

7 ATM-uri am încercat, în Vasiliki, și de la niciunul nu am putut scoate bani de pe ING. Am sunat și la bancă, dar tot nu s-a rezolvat. Puteam plăti prin POS, însă nu puteam face retrageri.  Norocul nostru a fost că luasem la noi și un card Revolut, altfel nu aveam cum să plătim cazarea, pentru că nici măcar prin transfer bancar nu am reușit. Nu știu cum e cu alte carduri, dar e bine să aveți un back-up.

Românii, așteptați ca pâinea caldă

De ani la rând, la greci, bătaia peștelui e pe turiștii români. Dacă altadată le umpleam litoralul, pandemia și haosul de la vamă au diminuat considerabil numărul vacanțelor noastre petrecute la eleni. Așa că imediat ce ajungem la ei, toți se întrec să ne “agațe”.

  • pentru noaptea petrecută în Salonic, de pildă, am găsit o cazare la ofertă, pe Booking: 170 de lei, pentru un apartament cu două camere plus parcare gratuită, ceea ce e bine, întrucât parcările costă între 10 și 15 euro, pe zi. La întoarcere, băiatul de acolo ne-a spus că dacă-l sunăm, ne va rezerva un apartament în aceleași condiții.
  • Că la taverne toți aduc o atenție, o măslină, se știe deja. Acum, însă, se fac reduceri cam la orice. Mușterii să fie! “Pentru că suntem români” – asta a fost exprimarea – ni s-a făcut un discount de 20% dacă luăm homar de la ei.
Taverna Lefkatas, Athanion
  • În alte părți se fac reduceri la prețul total al mesei, dar și la unele suveniruri.
  • Prețurile la mâncare sunt mai mici decât anul trecut: cea mai scumpă masă, cu tot cu băuturi, ne-a costat 48 de euro, pentru 3 persoane, în portul din Sivota.

Vă spuneam mai sus că ne facem cazările la limită. Asta și pentru că nu ne permite programul să ne planificăm din timp concediile. Dar, am observat că dacă facem rezervări în buza plecării, cazările sunt mai ieftine, tocmai ca proprietarii să nu rămână cu locul gol. De pildă, anul trecut am stat la un hotel de 4 stele, în centrul Oradei, cu mai puțin de 200 de lei pe noapte.

În final, vreau să vă spun că Lefkada este aproape goală. E…ciudat de pustie.

Sivota
Sivota

Vă las mai jos imagini făcute, azi, la oră de vârf, în stațiunile care de obicei erau atât de aglomerate că n-aveai loc să arunci un ac!

Vassiliki
Vasiliki
Nydri
Nydri
Nydri
De ce ne testează grecii

Aș mai vrea să vă spun despre testarea Covid-19, pe care mulți au înjurat-o, pe motiv că le-ar putea strica vacanța. Evident, nimeni nu vrea să stea în carantină, într-o țară în care voia să se relaxeze și să-și cheltuiască banii de concediu. Dar să ne amintim, totuși, câtă supărare a fost când erau lăsați să intre la noi românii veniți din zonele galbene sau roșii, deși erau trimiși în izolare.

Noi, la ora actuală, SUNTEM o zonă galbenă, deci cu risc de transmitere. Mie, personal, mi se pare firesc ca un stat din zona verde să-și ia toate măsurile de siguranță ca să-și protejeze cetățenii. De pildă, în urmă cu puțin timp, autoritățile elene au anunțat că NU mai primesc cetățeni sârbi, ca urmare a unui nou focar de coronavirus, în Serbia.