V-ați terminat listele de cumpărături, lungi cât o zi de post? V-ați pregătit frigiderul și cămara de parcă ar veni Apocalipsa? Ei bine, dacă nu vreți ca la final de an să țipe cântarul sub voi, atunci ați nimerit unde trebuie.
Eu, recunosc, n-am avut iarnă din care să nu ies cu câteva kilograme în plus, așa că n-ar fi rău să ne ținem de treabă împreună.
O dată e Crăciunul, iar porcul e vedeta: jumări, șorici, caltaboș, tobă, cârnați, Doamne, că-mi vine apă-n gură. Și toate-s doar încălzirea. Urmează fripturile, tradiționalele sărmăluțe servite lângă o mămăliguță vârtoasă și sfântul cozonac – regele caloriilor, spaima glicemiilor.
Păi, și-acum, pe bune! N-ar fi păcat ca taman acum să o dăm în bară, după ce un an întreg ne-am chinuit cu o atenție, o măslină, cât să nu se depună?
Mai jos, vă las 8 trucuri cum putem fenta marea îmbuibare națională, mâncând de toate, fără să facem fundul cât casa, de sărbători.
8 trucuri ca să fentezi caloriile
- Regula de aur: întotdeauna, pleci de acasă cu burta un pic pusă la cale. Altfel, o să te repezi în bunătățile alea de parcă ar fi ultima dată. Dacă, totuși, n-ai timp să mănânci și simți că-ți cântă foamea prin stomac, înfige-te în șifonier.
Fie te îmbraci cu cele mai strâmte haine, un fel de alarmă ca să nu hăpăi în neștire, fie strângi cureaua. La propriu. Că la figurat, e treaba ta ce faci.
- Bun, acum ești în fața meselor, umple-ți farfuria. Cu vârf! Cu de toate. Și nu glumesc. Gustă din fiecare și alege-ți doar 3 feluri pe care să le mănânci cu adevărat. Asa, își vei potoli pofta nebună pe care ai simțit-o când ai văzut platourile pline ochi.
- Mănăncă ce nu poți mânca, în fiecare zi, acasă: de exemplu, lasă deoparte măslinele și brânza. Sau salata de vinete, făcută cu mult ulei/maioneză.
- Nu combina proteinele cu sosuri, grăsimi sau pâine.
- Umple-ți farfura cu legume și cu verdețuri. Vizual, vei avea senzația de volum. În plus, fibrele pe care le conțin te vor ajuta să te simți sătul mult mai repede.
- Mestecă leeent. Astfel, papilele gustative vor da semnal că sunt satisfăcute. Dacă doar basculezi, cu viteza luminii, stomacul ți se va face cât sacul lui Moș Crăciun, si ghici ce: în scurt timp, vei simți că parcă ai mai ronțăi ceva…
- Că tot veni vorba, nu ronțăi gustările. Nucile, alunele și sticksurile sunt pline de calorii.
- Bea apă! Cu înghițituri mici, în timpul mesei! Nu, nu ți se dizolvă niciun acid clorhidric, e doar un mit. Dacă ar fi așa, pe același principiu nu ar trebui să mănânci ciorbe sau supe la primul fel.
Ce bem când ne așezăm la mese întinse?
Ei bine, acum trecem la partea cea mai mișto. Dacă ești genul care “ruginește” dacă bea apă, țuica e câștigătoarea! Nu are foarte multe calorii, te ajută la digestie, iar un singur păhărel n-a omorât pe nimeni. Vinul e și el în top. Un punct în plus, dacă e curat, de țară. Firește, moderația e cheia.
Ce băuturi e bine să eviți
Cocktailurile de orice fel – au conținut ridicat de zahăr de la siropuri și sucuri.
Sucurile de orice fel, în special cele carbogazoase.
Berea, dacă ai de gând să bei mai mult de un pahar. La câți carbohidrați adună, e de înțeles de ce are renumele de aliment.
Desigur, tot ce am înșirat mai sus se aplică la orice masă întinsă: nunți, botezuri, cumetrii, înmormântări sau pur și simplu o ieșire în oraș cu prietenii.
Truc
Dacă ești gurmand de meserie, lasă rușinea și cere la pachet. E altceva când îți împarți caloriile în două zile.