Abia vezi picior de om pe stradă! Nu știu dacă vremea rece e de vină sau oamenii și-au dat seama de gravitatea situației, dar știu că încă mai avem timp! Noi, românii, încă mai avem timp să învățăm din drama italienilor și să limităm dezastrul care amenință să ne cuprindă țara. România a intrat în scenariul 3 – adică, a depășit o sută de cazuri. De temut, e însă, scenariul 4 – cel care presupune peste 2 mii de cazuri, triajul făcut, la sânge, în spitale, internarea doar a celor care sunt în stare gravă și izolarea la domiciliu a celor cu forme ușoare. Așadar, pe cei din urmă va trebui să ne bazăm că vor sta acasă. Măcar, acum, în ultimul ceas, trebuie să înțelegem că doar noi putem opri răspândirea necontrolată.

Sursa : Facebook
#stămacasă, dar ce facem cu copiii?

Pe parcursul a 10 zile, am observat o dinamică interesantă pe paginile de socializare. Nici eu nu fac excepție, din păcate. Dacă, înainte, COVID-19 era “doar o simplă răceală, ce atâta panică”, la scurt timp, s-a trecut la faza de conștientizare și-apoi la cea de alertă. Ultima mi se pare cea mai importantă, pentru că, de frica a ceea ce am văzut la italeni, am ales singuri să fim cu un pas înaintea autorităților: și-anume să rămânem cât mai mult în casă, înainte să ne izoleze ele.

Știu că pentru copii e cel mai greu să înțeleagă o astfel de limitare, mai ales dacă locuiesc la bloc și/sau sunt singuri la părinți. Există, însă, soluții ca să-i ajutăm să treacă mai ușor peste perioada de stat o vreme între patru pereți:

  1. Se pot uita pe Facebook la piesele Operei Comice pentru Copii: https://m.facebook.com/225585604176329
  2. Tot pe internet, site-ul creatissimo. ro are o grămadă de activități creative și distractive pentru copii, ușor de pus în practică: http://www.creatissimo.ro
  3.  Pot vizita, virtual, mai multe muzee din România: http://www.cimec.ro/muzee/muzee-cu-tur-virtual.html
  4. Pot învăța, prin joacă, geografia: https://geogra.ro/joc/ro/index.php
  5. NASA pune la dispoziție un website dedicat în întregime copiilor (puzzle-uri, cărți de colorat, labirinturi, jocuri educative și altele) la: https://www.nasa.gov/kidsclub/index.html
  6.  Iar pentru cei care au de trecut examenul maturității ori Capacitatea, peste câteva luni, e bine să știți că TVR se implică în pregătirea lor aici: http://www.tvr.ro/la-tvr-2-e-scoala-ta-emisiunea-telescoala…  (lista preluată de pe Facebook/ Mircea Chitanu).
Activități pe care le puteți face cu ei

Lucrați cu ei din cărticele educative – nouă ne plac cele ale editurii Gama. Modelați împreună figurine din plastilină sau din aluat simplu, cu apă, sare și făină. Desenați pe hârtie sau pictați un perete întreg – chiar dacă pănă acum nu ați fost de acord, se poate zugrăvi la loc.

Faceți mâncare cu ei. Lăsați-i să vă ajute la curățenie. Din hainele vechi, croiți haine noi pentru păpuși. Construiți un oraș Lego – mai mult ca sigur cei pasionați au pe puțin un sac plin cu piese. Citiți. Învățați-i să numere, să socotească. Ajutați-i să scrie sau să citească. Învățați-i o limbă străină. Uitați-vă împreună cu ei la documentare despre dinozauri, civilizații antice, Univers sau orice îi pasionează.

Lăsați-i să sară-n pat cât vor, pentru că au nevoie de mișcare. Acum, la ora la care eu scriu, Tudor și tatăl lui își consumă energia jucându-se de-a războinicii prin casă. Lăsați-i să meșterească, în limita siguranței, cu trusa de scule a tatălui. Faceți karaoke în casă, dansați, filmați-vă. Jucați-vă fazan, cărți, Monopoly, Piticot sau ce mai aveți prin casă.

Inventați un teatru de păpuși. Înventați povești, o rețetă de prăjitură, orice le pune imaginația la treabă. Improvizați un cort în casă și faceți picnic în mijlocul sufrageriei.

Pictați cearșafuri cu mesaje vesele, viu colorate, așa cum au agățat, la balcoane, copiii din Italia.

Sursa : Viva.ro

Este foarte probabil ca și la noi lucrurile să escaladeze după modelul Italiei, iar judecând după sistemul medical românesc… tot ce ne rămâne de făcut este să ne păstrăm speranța și calmul. Eu, de azi, asta am ales să fac.

Italia e vie! Cântă și trăiește!
Sursa : Blooming Post / Facebook
Sursa : Blooming Post / Facebook

Italia e goală la exterior, dar în interior e mai vie ca niciodată.

Sursa : Vox

Imaginile cu italienii ieșiți la balcoane au emoționat o lume întreagă. De sub mormanul de morți și de durere, Italia respiră. Cântă la unison și arată că trăiește,  dincolo de zidurile caselor în care-a fost închisă de armată, pe timp de pace.

https://www.facebook.com/MrAfterParty/videos/646035262795149/UzpfSTYyNjkwNTg5NDAzNTI1OToyOTk3ODQ2NzgwMjc0NDgw/

https://www.facebook.com/Firettolillo/videos/205453397224326/UzpfSTUwNTUyOTAzMjgxMDAzNjozMzgzMTU5NzE4MzgwMjcy/

Cu zâmbetul pe buze, au cântat la instrumente muzicale, playere, oale și capace. Au vrut să ne arate tuturor că sunt puternici. că nu se lasă. Mi-ar plăcea ca noi să fi învățat ceva din lecția predată de frații noștri de sânge latin. Mi-ar plăcea ca măcar acum să conștientizăm că România, ca sistem, nu face față unui număr uriaș de îmbolnăviri, în același timp. Mi-ar plăcea să stăm mai mult pe acasă. Să ne protejăm copiii, părinții, bunicii, vecinii în etate. Și nu până pe 22 martie, ci mai mult. Pentru că nu trebuie să uităm că cei care au fost depistați ACUM, au dat  fără să știe și altora, iar virusul are o perioadă de incubație de până la două săptămâni.

Dacă vreți, totuși, să ieșiți cu copiii, duceți-i în pădure ori în zone neaglomerate. Limitați pe cât posibil vizitele și nu îi duceți la locurile de joacă din parcuri, nici măcar dacă sunt goale. Coronavirusul e rezistent pe suprafețe și chiar dacă cei mici sunt feriți de partea agresivă a bolii, ei pot da cu virusul mai departe.