Pe vremea când eram copii, magazinul din fața școlii era singura alternativă la pachețelul cu gustări sănătoase, de acasă. De acolo luam cornuri cu ciocolată, covrigei, chips-uri, toate pline de zahăr, grăsimi rele, E-uri și sare peste măsură. Mai nou, trend-ul unei alimentații cât mai curate a început să crească și la raft, spre bucuria părinților care fie nu au timp de gătit, fie sunt în pană de idei.
Apoi, știți bine că cei ajunși la vârsta adolescenței se cam foiesc în bănci când trebuie să scoată gustarea de la… mama. Tocmai de aceea, lăsați-i să-și ia de la magazin mâncare gata preparată, dacă așa simt nevoia. Rolul vostru e să îi învățați să citească bine etichetele și să aleagă responsabil, în ciuda tentațiilor. Iată 5 idei de gustări pentru care puteți sta liniștiți.
1. Prăjituri sănătoase
Copiii adoooooră dulciurile! Și e bine să le aibă în meniul zilnic, fiind o sursă importantă de energie. Ca blaturi, de preferat sunt cele cu migdale, caju sau hrișcă. Obișnuiți-i cu prăjituri îndulcite cu miere, curmale, stevia, zahăr brut sau cel din flori de cocos, în locul zahărului alb.
Lăsați-i să iubească ciocolata, atât timp cât e de calitate. Printre beneficiile ei se regăsesc stimularea memoriei, îmbunătățirea funcției cognitive și a performanței sportive, reducerea stresului și a oboselii. Adică exact ce le trebuie copiilor în plin an școlar, așa-i?
2. Budinci
Budincă de ovăz, banalul orez cu lapte și glazură de fructe de pădure ori desertul copilăriei cu grâu și nucă măcinată.
Oricare dintre ele este o alegere perfectă pentru pauza de masă. Gustarea e sățioasă, datorită carbohidraților cu eliberare prelungită, iar nucile și fructele de pădure păstrează mintea limpede. În plus, au efecte pozitive asupra concentrării.
3. Salate pline de fibre și de vitamine
Cu avocado, roșii cherry, spanac, fasole, morcovi, varză kale ori chifteluțe de năut, toate scăldate-n sos de lămâie îndulcit cu miere, salatele ready to go sunt surse excelente de vitamine, fibre de calitate și proteine.
4. Sandwich-uri
Pentru o gustare consistentă, sandwich-urile sunt varianta perfectă. Iar oferta e bogată.
La frigidere, găsiți de la cele cu carne de curcan (bogată în triptofan) sau cu felii grase de mozzarella și sos pesto, până la cele cu hummus. Din păcate, pâinea nu e integrală sută la sută, iar produsele conțin și o cantitate mică de zahăr, așa că decideți singuri dacă este potrivită stilului de alimentație pe care îl urmați acasă.
5. Crackerși cu lapte bătut
Nimic mai simplu decât o pungă cu crackerși integrali, cu semințe. Pentru plusul de probiotice, sfătuiți-vă copiii să-i mănânce alături de un kefir proaspăt, o sana sau un lapte bătut.
Dacă aveți copii de liceu, îi puteți îndruma și spre supele gata de luat la pachet. Merg de minune cu crackerși!
De la raioanele pe care le puteți folosi ca alternativă la pachețelul cu gustări sănătoase, de acasă, copiii mai pot mânca batoane cu cereale, cu fructe uscate, biscuiți fără zahăr ori paste. Dacă vreți să le faceți copiilor mai mici pachețel cu mâncare de la magazin, căutați sortimentele fără sosuri și pe cere care nu necesită folosirea tacâmurilor.
Ca băuturi, de preferat sunt apa, smoothie-urile și limonadele, în locul sucurilor acidulate.