Știți filmele ori fotografiile acelea cu tătici ideali, care schimbă scutece, leagănă copilul ori plimbă căruciorul prin parc, în timp ce pregătesc și un biberon? Sau care se transformă în ponei ori își pun unghiile la bătaie ca să fie pictate cu te miri ce?
Ei bine, în realitate, în majoritatea familiilor, situația este cu totul alta, bărbatul fiind cel care stă mai mult la serviciu și mai puțin cu copilul.
Angajatorii, obligați să asigure un program flexibil taților
Din fericire, o directivă europeană va înclina balanța și în favoarea taților. Statele membre, printre care și România, mai au la dispoziție doi ani ca să implementeze următoarele modificări:
- angajatorii vor fi obligați să le asigure un program flexibil, de la alegerea duratei de începere sau de terminare a programului de la serviciu și până la lucrul de acasă, ori combinarea celor două tipuri de muncă.
- dreptul la patru luni de concediu plătit pentru creșterea copilului, două luni fiind netransferabile între părinți.
- 5 zile lucrătoare pe an, în care să beneficieze de concendiu de îngrijitor pentru un copil bolnav.
Toate acestea se aplică celor care au copii cu vârste de până la 8 ani.
Importanța tatălui în creșterea copilului
În completarea directivei, studiile vin și ele să confirme beneficiile dezvoltării copilului atunci când tatăl își petrece mai mult timp cu el.
- influențează saltul cognitiv și abilitățile sociale
- comportamentele negative sunt reduse. Potrivit unui studiu condus de un medic pediatru din S.U.A, se pare că nu contează dacă tatăl locuiește sau nu cu mama, atât timp cât are o participare activă în educația lui
- succes academic – un tată care îi citește, iese cu el, se joacă cu el, are rol egal cu al mamei, în dezvoltarea pe termen lung, se arată într-un studiu al englezilor.
- comunicarea tată – fiu/fiică, până la vârsta de 3 ani, poate duce la dezvoltarea mai rapidă a limbajului
- creșterea încrederii și asumarea de riscuri sigure sunt mai probabile în preajma tatălui decât a mamei, care vine să completeze dezvoltarea frumoasă cu echilibrul și cu armonia.
Pe mine, sincer, mă bucură directiva adoptată anul trecut, în august. Din câte am înțeles, modificările făcute rămân la latitudinea fiecărui stat membru UE, însă am toată încrederea că România va alege înțelept! Măsurile sunt benefice nu doar copilului, ci și mamei. O mână de ajutor în plus și mai mult timp petrecut în formulă completă sunt mereu binevenite.